Кметство плаща 5 000 лв. за рухнал клон върху кола и шофьор

Районният съд в Шумен реши, че община Шумен трябва да носи отговорност за рухнал клон от дърво, който премаза кола и затисна шофьора й в близкото село Васил Друмево. Магистрати са присъдили 2 000 лв. обезщетение за водача Петко Камбуров за претърпени болки и страдания, още 107 лв. за платени от него болнични разноски, а за щетите по автомобила 2 130 лв. Към сумата се добавят и 881 лв. деловодни разноски пак в дълг на кметството.

Злополучният инцидент станал на 25 юли м.г., когато към 16,30 часа при ясно и спокойно време шуменецът пътувал към града, но на изхода на селото върху "Ауди"-то му внезапно рухнал дебел клон. Спасители били извикани на място, за да извадят шофьора, който бил с травми по главата и гръбнака. Камбуров трябвало да се прибира в Англия, но отложил пътуването, заради 4-дневно лечение в шуменската болница. В исковата си молба до съда той обяснил, че продължава да изпитва болки, дори когато е в покой. Настоявал, че дървото е общинска собственост и магистрати са приели това.

Общината опитала да събори иска с мотив, че в същия ден в Шумен е имало гръмотевична буря, градушка, дъжд и вятър, но официални справки сочат, че в селото такива явления се разразили 24 часа преди да се сцепи дървото.

Наличието на силен дъжд и град 24 часа преди инцидента, не е достатъчно, за да се изключи изобщо отговорността на ответника - собственик, пише в съдебното решение. От общината могат да обжалват решението пред Окръжен съд-Шумен. Според ищците от кметството са решили да не атакуват, за да не се трупат повече лихви върху присъденото обезщетение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони