Кметът Васил Терзиев подменя трамваи, тролеи и автобуси

Кметът иска по-често да се пускат зелен и безплатен бял билет.

В София има мотриси над 60 години

С кардинална подмяна на подвижния състав на столичния градски транспорт се заема кметът Васил Терзиев. В доклад той представи данни, че София разполага с почти 300 трамвайни мотриси, 130 тролейбуса и 700 автобуса, в това число електрически.

Справката сочи, че средната възраст на трамвайния парк е между 21 и 34 години. Според кмета базата е морално и физически остаряла. Техническото обслужване и експлоатация са затруднени, същевременно скъпи и неефективни. Посочени са трамвайни линии като 20 и 22 за много шумни, неклиматизирани и на възраст над 60 години. В същото време са едни от най-ползваните в града.

Отбелязва се още, че подобряването на качеството на градския транспорт би довело до намаляване на използването на лични автомобили, съответно на задръстванията, пътнотранспортните инциденти и замърсяването на въздуха.

В тази връзка общината да пусне и зелен и бял билет за градския транспорт дори при прогнози за мръсен въздух, предлага още кметът Терзиев. Зеленият билет от левче да се пуска при превишение на нормите на замърсяване с фини прахови частици в диапазон от 100 до 150 мкгр/м3 на допустимите нива на ФПЧ10. Това да важи и за прогнозни стойности.

За сравнение сега зелен билет се пуска при вече отчетени фини прахови частици над 150 мкгр/м3. Съответно за тези параметри да се ползва безплатен бял билет, предлага още кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони