На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Пекин отмени Нова година

Кметът Даниел Панов участва в най-големия форум на европейските местни и регионални власти

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов участва в 8-та Среща на върха на регионите и градовете, която се провежда днес и утре в румънската столица Букурещ. Събитието е най-големият форум на европейските местни и регионални власти. В българската делегация заедно с Даниел Панов са кметовете на Габрово – Таня Христова, Ловеч – Корнелия Маринова, Сливен – Стефан Радев, Монтана – Златко Живков, Правец – Румен Гунински, Белица – Радослав Ревански, Добрич – Йордан Йорданов, Свищов – Генчо Генчев и Върбица – Мерлин Байрям, както и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Срещата на върха бе открита от президента на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц, по чиято лична покана участва Даниел Панов, както и от министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила. Началото на дебатите поставиха още кметът на Букурещ Габриела Фирея, изпълнителният секретар на икономическата комисия на ООН Олга Алгайерова и Марко Маркула – заместник-председател на Комитета на регионите. С него българската делегация проведе първата си работна среща, част от голямото събитие.

Във форума участват над 500 кметове, губернатори, общински съветници, президентът на Румъния, членове на румънското правителство, еврокомисари, представители на европейски и институции и организации.
Основните теми са свързани със социалното сближаване на регионите и градовете, чието развитие е основен фактор за по-добрата териториална свързаност на жителите на Европейския съюз. Акценти са поставени също върху насърчаването на проекти за подобряване на качеството на въздуха, екологичен транспорт, използване на възобновяема енергия, опазване на биоразнообразието, прилагане на мерки за енергийна ефективност и управление на отпадъците.

Според българските представители политиката на сближаване и по-специално – чрез европейското териториално сътрудничество, доказва своята добавена стойност за целия Европейски съюз и трябва да бъде запазена след 2020 г. за всички региони, а ЕС следва да подкрепи публичните инвестиции на местните и регионални власти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.