Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе пред петричката болница

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Кметът Димитър Николов: Бургас ще има Детски научен център В Английската гимназия и в други училища вече действат специални паралелки с китайски език

Услугите на Домашния социален патронаж все повече се разширяват

Идеята е учителите да са вдъхновители на бъдещите жители на града

Децата – младите бургазлии са нашето бъдеще, а учителите трябва да бъдат техни вдъхновители. На това свое убеждение залага кметът Димитър Николов и с много иновации и лично свои идеи насърчава преподавателите и техните питомци.

„През това лято община Бургас организира няколко поред обучения, в които се включиха над 100 учители. Акцентът е върху това те да повишат квалификацията си, за да включат в своята работа иновативни подходи на обучение. С помощта на общината поетапно навсякъде в училищата се въвеждат електронни форми на обучение – електронни дневници и електронно съдържание на учебници“, обяснява градоначалникът.

Първокласниците от ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Долно Езерово“ се включват в интерактивни уроци всеки ден. Това става чрез различни игри и забавни занимания на интерактивна дъска и таблети.

По негова инициатива преди няколко години в града пристигнаха две китайски учителки, които обучават децата на родния си език. В Английската гимназия, както и в няколко други училища, вече има специални паралелки с китайски език. В детските градини на Бургас малчуганите учат английски език, първолаците до един са в нови класни стаи, учат ги на четене и писане, но и на разделно събиране на отпадъци. И всичко това е заради идеята на кмета- учителите да са вдъхновители на бъдещите жители на града.

Бургаските училища са с модерни столове, спортни салони с плувни басейни. Голямата гордост на града са математиците, Няма завърнал се отбор или състезател, който да не е приет в кабинета на кмета и поздравен за успеха.

Само преди броени дни Димитър Николов посрещна в Бургас и световноизвестния математик д-р Вен Хсиен Сун – председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание. Десетки математици от бургаските училища се включиха в реденето на логическите пъзели пред експозиционен център „Флора“, под ръководството на д-р Сун.

Те са съставени от геометрични елементи, които трябва да бъдат подредени в обща фигура. Решаването на подобни задачи помагат изключително много за развитието на логическото мислене. Днес този процес все повече отстъпва пред съвременните технологии, които използваме при изчисления, проектиране и други подобни дейности.

Д-р Сун дари на бургаските училища 32 теми по математика, съобщи още кметът Николов след посещението на световно известния математик.

Сред идеите за образованието на малките, за вдъхновението им да поемат по стръмните пътеки на науката е създаването на Детски научен център. Той ще бъде ситуиран на емблематично за Бургас място- на Морска гара. Изграждането му започна и се знае, че ще бъде разделен на три зони: „Работилница“, „Детски кът“ и „Изложбена зона“.

Детският център няма да е само място за игри. „В него по забавен начин и в експериментална среда, деца и родители заедно ще откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. „ПланетУМ“ ще предложи на своите посетители впечатляващи разходки по дъното на Черно море, където ще ги запознае със спецификата на флората и фауната на Бургаския регион“, казва кметът Николов.

Освен за децата и учениците, впечатляващи са проектите за възрастните и инвалидите. Услугите на Домашния социален патронаж все повече се разширяват и по инициатива на Николов, те вече включват не само носенето на храна, но и медицински грижи за самотните и болни хора- мерене на кръвното налягане, на кръвната захар, разговори с тях.

Новина от последните дни показва, че 30 от общо 59 проекта по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност са постъпили от Бургас. Кандидатите са бургазлии от 23 жилищни блока и 7 еднофамилни къщи. По програмата ще бъде осигурена достъпна среда както на хора, живеещи в панелни блокове в града, както и на такива, живеещи в къща на село или пък в кварталите.

Тази национална програма на Министерство на труда и социалната политика е шанс за много хора. Има такива наши съграждани, които поради заболяването си с години не са излизали от дома си. В същото време това е огромна помощ и за роднините, които се грижат за тях. Допустимите кандидати са хора, които се придвижват в инвалидна количка. По направлението за достъпна среда финансирането е в размер между 10 000 и 100 000 лева на всеки отделен проект. Парите могат да бъдат изразходвани за изграждане на рампа, монтиране на електрически съоръжения – подемник, асансьор, и др.

„Благодаря за активността на всички кандидатствали бургазлии, на съюзите и неправителствените организации на хората с увреждания, на експертите от дирекция „Социално подпомагане“. За пореден път доказахме, че успяваме, когато действаме екипно. Ако програмата бъде продължена, сме готови да помогнем с подготовката на проектите и на тези бургазлии, които сега не успяха да се справят със срока. Вярвам, че всички подадени 30 наши предложения са качествени и ще получат одобрение, за да стартира и тяхното изпълнение“, обясни Димитър Николов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.