Кметът Иван Портних приветства най-цветния фестивал край морето

За 28 години на летните сцени на Варна са танцували над 10 000 изпълнители от 49 страни

На традиционна среща в общината кметът Иван Портних приветства участниците в Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“ с думите : "За мен е чест и удоволствие да ви кажа добре дошли в морската столица на България. Вие създавате най-цветното настроение и изключителна атмосфера с вашите прекрасни танци, фоклор и костюми".

Пред градоначалника се представиха фолклорен ансамбъл "Врановчан" – Словакия, танцова група от Логроньо – Испания, национален танцов ансамбъл "Гегхард" – Армения, школа по танци и културен център Барио Балет – Колумбия, академичен ансамбъл за народни песни и танци "Арсяни" - Грузия, ансамбъл за песни и танци "Мирас" – Башкирия, Асоциация за култура и изкуство „Фамагуста“ – Северен Кипър, латиноамерикански фолклорен балет „Сантяго дел Естеро“ – Аржентина. Българските участници - домакини са ансамбъл „Одесос“ при МВР - Варна и ансамбъл „Варна“.

Ансамбъл "Варна" е един от основоположниците на най-пъстрия фестивал край морето и досега не е пропуснал нито едно издание. Единственият останал в страната ансамбъл при МВР е създаден преди 66 години, носител е на награда "Варна", в Женева заема първо място и получава почетния ключ на града, а сега тръгва на турне в Италия. В трупата хора и ръченици тропат полицаи, жандармеристи, пожарникари и техни роднини, каза за "Труд" ръководителят Радослав Иванов.

По данни на дирекция "Култура" в община Варна на летните сцени на Варна са танцували над 10 000 изпълнители от 49 държави в тези 28 издания на Международния фолклорен фестивал.

Коментари

Задължително поле