Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Кметът Иван Тотев представи Пловдив на световен форум на местните власти в Севиля

Кметът на Пловдив Иван Тотев взе участие в края на миналата седмица в Първия световен форум на местното самоуправление, който се проведе в испанския град Севиля. Основните представени теми там бяха домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година, устойчиви дестинации за дигитален туризъм и участието на местните власти в процеса на трансформация за интелигентни и иновативни градове.

В авторитетното събитие се включиха кметове и представители на местната власт от над 100 града от 4 континента. Пловдив бе единственият български град-участник и по думите на организаторите е избран в резултат на интензивен анализ като стратегически по отношение на институционално, бизнес, научно, социално сътрудничество и като град, отдаден на съвременните глобални предизвикателства.

Участниците приеха Рамкова декларация на Първия световен форум на местното самоуправление „Дестинация Севиля“, в която се казва, че градовете имат водеща роля за постигане на споразумения между различните икономически и социални представители с цел гарантиране на развитието на програми и проекти, ориентирани към генерирането на ползи за общността.

В документа се подчертава нуждата от прогресивен и ефективен отговор на глобалните предизвикателства, при които градовете се разкриват като основни фактори в постигането на целите на дневния ред за световно развитие до 2030 г.

Сред тях са работа за елиминиране на бедността във всяка форма, гарантиране на образование и здравеопазване, гарантиране наличността и устойчивото управление на водите, устойчива и модерна енергия за всички. Сред останалите цели са икономика и заетост, индустрия и иновации, постигане на приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви градове и др.

Декларацията определя ангажиментите на местните власти и е въз основа на дневния ред, озаглавен „Трансформиране на нашият сват: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“, който включва пътна карта, подписана от 193 държави-членки на ООН и съдържа 17 Цели за устойчиво развитие.

Градоначалникът на Пловдив се срещна и с кмета на Севиля Хуан Еспадас Сехас, с когото обсъди въпроси от взаимен интерес като културно, туристическо, технологично и бизнес развитие. „Нашият град е атрактивна туристическа дестинация, богата на паметници от различни епохи.

Като кмет винаги съм следвал политика на опазване, експониране и интегриране на нашето културно и историческо наследство в живота на модерния град. За мен беше голяма чест преди няколко дни да представя в централата на ЮНЕСКО Епископската базилика и античните мозайки на Филипопол, с които България ще кандидатства за включване в Списъка на световното културно и природно наследство“, заяви Иван Тотев.

Той подчерта, че един от най-големи успехи на Пловдив е избора му като първия български град, който ще е културна столица на Европа през 2019 г. „Мотото, с което Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата 2019 е „Заедно“. Затова сме готови да споделяме опит, да обменим практики и да почерпим от опита на други градове”, каза още кметът Иван Тотев.

Той отправи покана към колегата си делегация от Севиля да посети Пловдив с цел задълбочаване на сътрудничеството между двата града в различни сфери.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.