Кметът и хотелиерите на Велинград подават ръка на земеделските производители в региона

Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите  в Спа столицата на Балканите и Западните Родопи подадоха ръка на земеделските производители в региона. Това стана на специална среща, чиято основна цел бе да се намерят механизмите и законовите форми за стимулиране на интегрираното развитие на туризма със селското стопанство. Тя се проведе в присъствието на кмета на Ракитово Костадин Холянов и зам.-кмета на Батак Георги Харизанов, пред които кметът на Велинград декларира, че сред приоритетите в управленската му програма е и подпомагане на производителите.

„Аз знам, че продукцията, която се произвежда в нашия край е екологично чиста и предпочитана за мнозина, но съм наясно и с това, че законово на този етап тя трудно намира място в нашите хотели. Не защото хотелиерите не искат да я предложат на своите гости, а защото има законови спънки това да се случи. Затова и инициирам тази среща, за да може да намерим начина това да се случи. Да намерим начина да покажем на повече хора Велинград не само като туристическа, но и като екологично чиста дестинация“, заяви д-р Костадин Коев.

Представителите на туристическия бранш също декларираха своето желание да изкупуват качествена и екологично чиста продукция. Дори бе предложено да се намери правната форма за организирането на базар на продукти, произведени в Западни Родопи. Място, на което всеки ценител на добрата и качествена храна да може да закупи от нея. По този начин реално да бъдат подпомогнати и производителите, които в момента са принудени да продават своята продукция на големи фирми и на много занижени цени. В рамките на работната среща всички присъстващи се обединиха и около тезата, че кметовете трябва да стимулират и насърчат местните земеделци да регистрират продукцията си, за да си осигурят допълнителни приходи, които да укрепят икономическото развитие на селата на територията на трите общини.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев разкри, че има възможности да се кандидатства за финансиране по европейски програми. Той подкрепя идеята, защото тя ще допринесе за развитието на дестинация Велинград не само като СПА и балнеолечебен туризъм, но и като възможност за развитие на екологично чисто земеделие и животновъдство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони