Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община

Заедно с Арменската църква, религиозните общности с храмове в карето на толерантността вече ще станат пет

Летни лагери и неделни училища организира Кремиковският манастир

Столичната община дава над 200 хил. лв. за ремонт и строителство на пет църкви в София. Кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че е подписала доклад за отпускане на средствата. Тя посети новостроящата се Арменска църква на ул. „Лайош Кошут“ 28.

Този храм ще бъде подпомогнат със средствата, които ще бъдат отпуснати тази година, ако на заседанието си другата седмица Столичният общински съвет одобри доклада на кмета. 50 хил. лв. от общата сума се отпускат за храма „Св. пророк Илия“ в кв. „Княжево“. Ще бъде подпомогнато и окончателното довършване на гробищния храм в „Бакърена фабрика“, строителството на който общината финансира в последните години.

Отоплителна инсталация ще бъде изградена в Софийската синагога. „Петия храм, който подкрепяме тази година е Кремиковският манастир „Свети Георги“ със средства за подпомагане изграждането на общежитие към манастира. В манастира се провеждат летни лагери и неделни училища. Развива се изключително сериозна просветна дейност от игумена“, каза Фандъкова.

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св. Пророк Илия. „Днес е много хубав християнски празник, и по този повод ми е много приятно да кажа, че за мен политиката за подкрепа на духовността и вярата е изключително важна. Всяка година с мой доклад, по мое предложение, Столичната община отпуска средства за строителството и реконструкцията на различни храмове в София, която се радваме, че е символ на етническа и религиозна толерантност. Това го доказваме и с подкрепата и за различни други църкви освен принадлежащите към Софийската митрополия“, каза кметът.

Фандъкова напомни, че Арменската църква се строи от няколко години. До този момент общината е дала 350 хил. лв. за строителството на храма. Арменската общност също допринася със собствени средства, за да може да бъде изграден този храм в центъра на София. Строителството е на финала.

„Вероятно ще трябват още средства за довършване. Надявам се съпричастните към изграждането на храмове и цялата арменска общност да продължат да подкрепят този храм, който ще бъде петият храм в това централно градско пространство, символ на религиозната толерантност. Знаем, че радиус от около 1 км. в центъра на София съжителстват православния храм „Св. Неделя“, Синагогата, джамия „Баня Баши“, католическия храм „Свети Йосиф“. В този радиус ще се включи и Арменската църква, така че там ще имаме 5 църкви на една малка територия на различни религиозни общности“, допълни столичният кмет

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България