Кметът Камбитов направи първа копка по проект "Обновяване на многофамилни жилищни сгради"

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително- монтажните дейности по проект „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в община Благоевград“. Общата стойност на проекта възлиза на 5 199 941,19 лв.

„Правим символична копка на поредния проект за енергийна ефективност по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. С тези 22 нови сгради в Благоевград, заедно с Националната програма, се приближаваме до 200 санирани блока. 22 блока, около 250 семейства, на които ще им бъдат обновени жилищата. Финансирането е изцяло Европейско и Национално , като Община Благоевград не отделя средства от бюджета.“, каза кметът Камбитов в своето приветствие и пожела успех на строителите и да се справят с дейностите в срок.

Той се обърна към присъстващите, които живеят в жилищата, като най- сериозен надзор, който да сигнализира, ако има забележки. „След като санираме блока, ще изградим една детска площадка, която ще бъде дарение от нашия евродепутат Андрей Новаков“, допълни още кметът д-р Атанас Камбитов, с което много зарадва жителите в района.

Отец Николай от храм „Въведение Богородично“ отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта. След това бе направена и символична копка на ул. „Александър Стамболийски“ №24/ ул. „Хилендар“ №1.

На събитието присъстваха председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова и Иво Николов, общественици, граждани.

Минути преди церемонията, бе дадена и пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта. Той обхваща няколко обекта, които ще бъдат подложени на интервенция.Проектът включва ремонти на жилищна сграда с административен адрес: гр. Благоевград, ул. "Арсени Костенцев" № 4, 6-8; ул."Арсени Костенцев" № 10, 12, 14; ул."Аргир Манасиев" №1, вх.А и вх.Б; бул."Св.св. Кирил и Методий" №6 вх.А и вх.Б; пл."Христо Ботев" №2, 4, 6; ул."Марица" № 13; Св.св. Кирил и Методий" №16; бул."Св.св. Кирил и Методий" №27; ул."Ангел Кънчев" №18, 20, 22; ул."Катина и Никола Хайдукови" №68; ул."Катина и Никола Хайдукови" №70; ул."Александър Стамболийски" №24; "Хилендар" №1; ул."Тодор Александров" №49А; ул."Иван Михайлов" №8.

Основните цели на проекта са да се намали потреблението на електрическа енергия чрез въвеждане на енергоспестяващи мерки в жилищните сгради, да се постигне по-чиста околна среда чрез намаляване на вредните емисии на парникови газове в атмосферата.

С реализация на проектните дейности ще се постигне повишаване на енергийната ефективност и редуциране на енергопотреблението в многофамилните жилищни сгради. С изпълнението на проекта ще бъдат осигурени и по-добри условия на живот и топлинен комфорт за обитателите на многофамилните жилищни сгради.

Коментари

Задължително поле