Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Кметът на Асеновград инициира национална кръгла маса по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция

Кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов покани в понеделник представители на правителството, депутати от 44-ото Народно събрание, омбудсмана на републиката Мая Манолово и Националното сдружение на общините на национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин.

„Останалите участници, както и формата и продължителността на въпросната национална кръгла маса, подлежат на открит дебат и консенсус. Община Асеновград е готова да предостави домакинство и нужната логистика за работа на такъв форум с категоричната надежда, че от него ще има ефект, оценен от обществото. В този смисъл като кмет на един прекрасен български град, придобил заслужено през десетилетията етикета на общество с етническа и верска толерантност, си позволявам да инициирам подобна кръгла маса”, декларира кметът д-р Емил Караиванов часове след големия протест по улиците на Асеновград срещу ромските безчинства у нас, събрал над 5000 души от цяла България.

„Часове след този протест искам да кажа, че съм удовлетворен от факта, че моите съграждани не допуснаха моментите на провокации към безредици или насилие да ескалират. А опити за това не липсваха, най-вече от външни групи хора. Не трябва да омаловажаваме приноса на полиция, жандармерия и огромна част от протестиращите, които се държаха отговорно и устояха на опитите Асеновград да бъде опасно дестабилизиран. За всички асеновградчани, а вероятно и за цялата страна, стана ясно, че огромна част от исканията на протеста от неделя вечерта, а и в дните преди това, са изключително въпрос и проблем на национална политика. Категоричен съм, че и решенията като реална ефективна политика също трябва да бъдат национални. Само тогава протести като неделния в Асеновград няма да се повтарят в такъв мащаб и в други български градове”, допълни градоначалникът под Асеновата крепост.

Д-р Емил Караиванов допълни, че що се отнася до претенциите на протестиращите, насочени към община, вече са направени първите реални действия – от средата на миналата седмица с негова заповед е формирана и работи комисия по оглед на незаконното застрояване, особено зоната, извън регулацията на града. Законовата процедура срещу незаконните къщи не е толкова бърза, но ангажиментът на градската управа е да я доведе докрай. Органите на МВР вече обявиха, че са извършили експедитивна проверка на адресните регистрации на всички в ромския квартал „Лозница”.

„И за Асеновград, и за цялото ни общество, предстои всички власти и граждани да решаваме проблемите с ромския етнос, така че да не се допуска омраза у едни и страх от саморазправа у други. Живеем в трудно време и провокациите за дестабилизация могат да дойдат отвсякъде, но ние не трябва да ги допускаме”, призова кметът д-р Караиванов, който продължава да вярва, че добрите решения са възможни и изпълними.

Протестиращи асеновградчани пък поискаха тотална промяна в социалната система на държавата, която на практика в момента обслужва ромското население у нас. Станимаклии дадоха конкретни примери как ромите умишлено не сключват брак, за да се водят всички жени самотни майки и да получават по-големи социални помощи.

„Ромът направи 6 деца, получава по 1200 лв. социални помощи за тях и по цял ден щрака с пръсти, върти гюбеци и си прави пикници край язовир „40-те извора” или река Чая, докато ние, българите, се чудим как да вържем двата края с мизерните си заплати, да си плащаме данъци и да отглеждаме максимум по едно дете”, не криеше възмущението си от неправдите в милата ни татковина протестращ асеновградчанин.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Няма ромски етноа. Това са цигани. Няма такова нещо като интеграция. Само бой оправя.

  2. мръсни,вмирисани цигани,интеграция само със сопа,ама и туй ще стане тъй или иначе

  3. Докато им плащаме с нашите данъци и ток, и вода, и медицинска помощ на тези човекоподобни изроди с нашите данъци, докато купуваме гласовете им с кИбапчИта по изборите, докато ги защитават пeдepacтитe от т.н. “хелзинкски комитет”, докато има цели села от мaнгaли-инвалиди с дебели инвалидни пенсийки, докато има цели поколения от тях неграмотни и без ден трудов стаж, така ще е!!! Тъпа, гадна държава, тъпи, гадни “управляващи” !!!!!!!

  4. Докато им плащаме и ток, и вода, и медицинска помощ на тези човекоподобни изроди с нашите данъци, докато купуваме гласовете им с кИбапчИта по изборите, докато ги защитават пeдepacтитe от т.н. “хелзинкски комитет”, докато има цели села от мaнгaли-инвалиди с дебели инвалидни пенсийки, докато има цели поколения от тях неграмотни и без ден трудов стаж, така ще е!!! Тъпа, гадна държава, тъпи, гадни “управляващи” !!!!!!!

  5. Смърт или изселвани за мръсните цигани. Писна ни от политици еврофили които се опитват да ги интегрират за наша сметка. Асистирайки ги.

Отговорете