Кметът на Банско: Не влезе ли нов план за Пирин в сила, ски зоната се блокира за години наред

Не се ли промени действащият към момента план за Национален парк (НП) „Пирин“, нов няма да влезе в сила, като ски зоната в Банско ще бъде блокирана още години наред. Това каза кметът на Банско Георги Икономов пред "Фокус", по повод вчерашното поредно неуспешно обсъждане на идеята за изграждане на нов кабинков лифт в курорта.

Той добави, че е предложил промяна в плана за управление на националния парк, позволяваща представянето на инвестиционни проекти, която обаче не се е случила. Икономов посочи, че подобни срещи не водят до резултат, като е необходимо правителството да се обърне към закона за решаване на казуса.

„Единственото, което в момента искаме да направим, е да променим нормативната база – Плана за управление на НП „Пирин“, така че да се даде възможност за внасяне на инвестиционно предложение. То може да предложи едно, две или три трасета на новата кабинка и на допълнителните лифтове, които едва тогава ще бъдат изследвани по отношение на тяхната екологична и законосъобразност, това дали минават през забранени вековни гори. Това е един процес, който тепърва ще се изследва в своята конкретика. В момента не става въпрос за такова нещо и, ако говорим за застрашаване на биологични видове, нека да припомним „екологичната“ теза на природозащитниците да вкараме още 100 или 200 автобуса в планината, които да извозват туристите – това е най-неекологичното предложение, което един човек може да даде“, уточни още кметът на Банско и коментира, че въпреки нерешения казус зимният курорт остава изключително привлекателна туристическа дестинация.

Той увери, че липсата на втори кабинков лифт няма да доведе до отлив на сегашните инвеститори, но няма да привлече и нови такива, като е от изключителна важност промяна в сегашния нормативен план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България