Кметът на Банско се разпореди: 4 месеца без автомобили до хижа Вихрен

Градоначалникът на Банско Георги Икономов забрани автомобилите към хижа "Вихрен".

Заповедта е за временна забрана за движение и паркиране на коли по четвъртокласен общински път от Банско, в участъка от първи паркинг на местността “Шилигарника” до хижа “Вихрен”. Забраната е от 1 декември до 22 април следващата година."Обособено е така нареченото “ухо” за обръщане на движението на колите в района на "Шилигарника".

През зимния туристически сезон, в района след първия паркинг в Шилигарника, се пресича на няколко места от съществуващите ски-писти, функциониращи в зимния период от декември 2018 г. до април 2019 г. Поради това може да възникне опасност за сигурността на движението. Този риск съществува до преустановяване функционирането на ски пистите в края на туристическия сезон.

Наред с това, през този период в пътния участък се струпват множество ППС, което води до образуване на задръствания. В резултат на това и предвид метеорологичната обстановка през зимния сезон достъпът на коли на Спешната медицинска помощ, в случай на нужда при инцидент, може да бъде възпрепятстван. Предвид гореизложените обстоятелства възниква опасност за сигурността на движението в посочения пътен участък.

Кметът разпореди предварително изпълнение на настоящата заповед, тъй като от закъснението на изпълнението й може да последва значителна и трудно поправима вреда - засягане на живота и здравето на водачите на ППС, пътниците и туристите, практикуващи зимни спортове в Ски-зона „Банско”. Тя е съгласувана с органите на МВР и подлежи на обжалване в едномесечен срок пред Административен съд-Благоевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България