Кметът на Белица Радослав Ревански пред "Труд": Ние не сме убийци, няма да убиваме мечката

„Ние не сме убийци, взел съм решение - няма да правим хайки и да убиваме мечката.“ Това заяви пред "Труд" Радослав Ревански, кмет на община Белица.

„Министерството на земеделието е издало разрешение за отстрел, но това чисто юридически означава, че ако някой се срещне с дивото животно в гората, може да стреля, ако е заплашен живота му. Но аз няма да допусна да се стигне до преследване на животното. Напротив, трябва хората да се научат да се пазят. Ако убием мечока, ще стане въстание в Белица, ние също като хилядите хора не желаем да убиваме, важното е, че нападнатата жена е жива и здрава. Сега ще обучим хората как да се пазят в гората, ще вдигнем хранилките на по-високо място, за да може да дадем шанс мечката сама да се оттегли от района, в който жителите на Белица берат гъби и билки, разказа кметът Ревански. Той заяви, че е чул всички молби за помилване на животното и смята, че наистина няма нужда да се стигне до стрелба и преследване.

Преди дни мечка нападна гъбарка в гората край Белица, докато беряла гъби. 33-годишната Васка се отърва с доста рани, но бе спасена от медиците в Разлог. Мъжът и прогонил мечката с викове и крясъци. Първоначално емоционалната реакция бе да се застреля мечката, но впоследствие хиляди хора се подписаха под петиция за спасяването на мечока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони