Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Продължаваме идеята на Гоце Делчев и Даме Груев за единение и свобода

Снимка: Цветан Томчев

Снимки: Цветан Томчев, ТРУД

Искаме историята не да ни разединява, а да ни обедини по общия ни европейски път. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов на официалната церемония от честването на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на която присъстваха премиерите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев.

„За мен е чест да ви поздравя с добре дошли в Благоевград по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание - подвиг и повод за гордост, за национално самочувствие за нас, живеещите в България и Македония. Днес скланяме глава пред паметта на хилядите бойци – мъже, жени, които оставиха името си в историята на Балканите, за тях не трябва да говорим в минало време. Тяхната решителност, копнеж за свобода и единство са пример, който трябва да следваме и в настоящето, и бъдещето“, заяви Камбитов.

„Днес, когато почитаме делото и саможертвата на Гоце Делчев, Даме Груев и хилядите техни съмишленици, ние продължаваме тяхната идея за единение и свобода. Сигурен съм, че ни виждат и се гордеят, защото тяхното дело не е забравено, идеалът им е жив и днес. На тази паметна дата двама премиери са тук, за да покажат това“, заяви още д-р Атанас Камбитов и допълни, че Договорът за добросъседство е отворил нови врати към бъдещето ни и е решил как да се отнасяме към общата ни история – с взаимно уважение и общи чествания. „Искаме историята не да ни разединява, а да ни обедини по общия ни европейски път“, каза още той.

От името на благоевградската общественост д-р Камбитов връчи на двамата премиери грамоти, включващи идейни символи, синтезиращи съдържанието Илинденско-Преображенското въстание.

Зоран Заев получи и дигитализиран архив от исторически документи от епохата на въстанието, собственост на Община Благоевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони