Кметът на Благоевград д-р Камбитов откри паметна плоча в двора на VII СУ

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, директорът на Лилия Стоянова и родственици на Кузман Шапкарев откриха паметта плоча на възрожденския книжовник в двора на училището. Мемориалът е изработен по инициатива на Българско сдружение на родовете от Македония и е дарение от Министерството на културата. По време церемонията възпитаници на VII СУ припомниха част от живота и делото на Кузман Шапкарев.

Присъстващите бяха приветствани от кмета на Благоевград д-р Камбитов.

„Откривайки тази паметна плоча, ние се прекланяме пред делото на Кузман Шапкарев. Личност, оставила ярка диря в нашата история и допринесла за това да се съхраним като народ, защото именни книжовността и традициите са онези неща, които са ни съхранили като народ. Всеки народ трябва да има историческа памет, да помним, да не забравяме“, каза кметът д-р Атанас Камбитов. Той благодари на дарителите за паметната плоча, която от днес ще бъде част от двора на училището.

В церемонията се включиха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христна Шопова, Марио Примджанов и Рашко Младенов, които са родственици на Кузман Шапкарев, учители и ученици. Кузман Анастасов (Тасев) Паскалев Шапкарев е български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН. Кузман Шапкарев е и патрон на VII СУ – Благоевград, където образованието си получават линчност, прославящи Благоевград пред света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България