Кметът на Благоевград пое ангажимент за среща с родители относно утвърдената Системата за прием в първи клас през учебната ‎‎2018-2019 г.

Във връзка с поставени питания от страна на родители относно Системата за прием в първи клас, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент да се проведе среща, на която да бъде разяснено участието на родителите и техните отговорности в процеса на кандидатстване, класиране и записване в първи клас през учебната ‎‎2018-2019 година.

Днес на редовно заседание на Общински съвет група родители изразиха мнение относно нововъведените правила на централно ниво и поставиха свои искания. По време на заседанието кметът Камбитов обясни, че няма как правилата да бъдат променени, тъй като решението за изменение не е взето от Общината и в случай, че не бъде зачетено ще се наруши Законът и Наредба 10 за организация на дейностите.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова допълни, че родителите не са ограничени и могат да кандидатстват в желаните от тях учебни заведения, като самият прием се извършва на база точкова система. Тя поясни още, че Община Благоевград е избрала възможно най-балансирания вариант. По думите й е било възможно да бъде въведен и такъв, предвиждащ приемът на децата да бъде повлиян конкретно от улиците и входове на жилищата, в които живеят.

Коментари

Задължително поле