Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Полицаи задържаха въоръжен помориец след тричасови преговори Мъжът извадил пистолет при семеен скандал

Съд в САЩ издаде заповед за изземването на иранския танкер в Гибралтар

Клиент застреля келнер в парижки ресторант заради забавена поръчка

„Златният Орфей” тръгва догодина Община Несебър възражда традиционния фестивал на Слънчев бряг

Хутите атакуваха газово находище в Саудитска Арабия

Кметът на Борино Мустафа Караахмед пред “Труд”: Стратегическата задача е туризмът в общината да стане индустрия

– Как местните хора приемат направеното в община Борино през последните 4 години, откакто Вие сте кмет, г-н Караахмед?
– Радват се хората, че се обновява селото ни и все повече придобива градски облик. Добра е оценката за работата в общината и по време на заседанията на Общинския съвет, а той по състав е доста “шарен”.

– Успявате ли да си изпълните обещанията, дадени на последните местни избори, с които всъщност печелите доверието на гласоподавателите?
Да, изпълнявам ги, до момента над 90 процента. И продължавам да ги изпълнявам. В навечерието на празника на селото ни, който честваме на 3 и 4 август – спокойно мога да отчета, че го посрещаме с нов водопровод и с асфалтирани улици. 9-километровата водопроводна мрежа на общинския център Борино е изцяло нова и в домовете си хората вече пият съвсем чиста и качествена вода. Подменихме и 4-километровата канализационна мрежа от етернитови тръби, сега са полиетиленови. За 2 години вложихме почти 2 милиона лева. Обновихме и улиците, асфалтирахме над 10 километра пътища. А до края на септември ще асфалтираме още 4 км улици. В момента се работи по пътя от Борино до с. Чала (9 км) по трасето до природния резерват Кастракли (3 км), който път се чака вече 30 години. До началото на 2020-а пък трябва да приключим и с направата на пречиствателната станция за отпадни води на селото.

– Всичко това струва немалко пари. Как се оправяте с разходите, бюджетът ви колко е и стига ли?
– Бюджетът ни т. г. е 2 200 000 лв. Парите категорично не стигат, но това не е повод да спрем да работим. Търсим приходи отвън, печелим проекти. От началото на мандата допълнително в Борино сме привлекли повече средства от дошлите за последните 25 години, взети заедно. Вече една година изпълняваме проект на Министерството на труда и социалната политика – “Социално предприятие за озеленяване и благоустройство в Община Борино”, който трябва да приключим до края на ноември т. г. Така набираме пари. През 2015-а година заварих общината с 500 000 лева дългове от неразплатени сметки. Но вече всичко е изчистено и нямаме нито един лев борч!

– А хората, г-н кмете, при тях как е? Какъв е стандартът на живот в тази община с двуверско население – мюсюлмани и християни?
– Стандартът не е висок, както е и в цялата страна. Стараем се обаче да помагаме максимално – и от общината, и от проекти. Помагаме без разлика във вярата. 67 души са назначени като лични асистенти и обслужват 94 потребители. 125 социално слаби 7 пъти в седмицата получават безплатен топъл обяд. Общината ежегодно поема и разходите на абитуриентите ни, помагаме за назначенията и помощите на работещи хора, финансово подкрепяме и джамията и църквата.

– Каква е икономиката на общината, какво работят хората?
– Основно работят 5 шивашки цеха, 6 мандри, 5 дървопреработвателин предприятия, има туризъм и горскостопански дейности. Растениевъдството, за съжаление, днес не е добре развито. Имаме чудесни земи наоколо, но хората не ги обработват, а сеят само за себе си – малко картофи и други зеленчуци. Сравнително слабо е и животновъдството. Някога в личните стопанства е имало над 700 крави, а сега са под 50.

– Казахте туризъм. Какъв туризъм точно се развива по тези места?
Имаме интересни туристически обекти, които привличат хора от цялата страна, идват и чужденци. В резервата Кастракли, с площ 129.18 хектара, живеят над 450 вида пеперуди. Имаме и музей на тези пъстроцветни създания. Над 200-годишни съобщества от черен бор и над 330 вида висши растения има на територията му. Сред тях са и редки и ендемични видове – красиви диви орхидеи и лечебни билки. Там е хижа “Орфей” и над 20 вили и къщи за гости.

– Коя е атракцията, която привлича най-много посетители?
– Най-новият хит за туристите е спиращата дъха с красотата си екстремна Дяволска пътека. Тя почва от разлома Дяволското гърло и стига до невероятния Вълчи камък с панорамното Орлово око отгоре.

– Носи ли туризмът приходи на общината и каква е перспективата за развитието му?
– Приходи носи, но малки и далеч не е индустрия. Съставните ни селища са 5, най-малкото е Кожаре, следват Чала, Буйново, Ягодина и най-голямото е Борино. То е с около 800 къщи, а общо в общината са над 1200. Населението ни е 3500 жители. Над 20 са хотелчетата и къщите за гости и общо имат около 620 легла. Туризмът обаче при нас тепърва ще се развива и това е една от стратегическите ми цели за в бъдеще. Трябва да стане индустрия, да има значим дял в икономиката на общината и да носи доходи, както е в Австрия, Испания и в други туристически страни.

– Има ли кметът любим девиз или лозунг, който следва?
– Има една народна мъдрост, от стари хора я знам: “Направи добро, хвърли го в реката и то ще те намери!”. Нея следвам всеки ден. Пък знам и другата, че лесно се прави зло на човека, доброто трудно се прави. Трябва да направим общината привлекателно място за живеене.

– Имате обаче немалко гурбетчии по света с борински корен! Колко са и къде, знаете ли?
– Около 500 души са се изнесли на Запад през последните 5-6 години и само от началото на мандата са 10-15% от населението, а иначе са доста повече. Имиграцията е икономическа, в Германия получават по 3-4 пъти повече отколкото у нас и то в евро. И ако не си повишим стандарта на живот, изселванията ще продължат. Боринци има в немските градове Фюрт и Нюрнберг, има в Холандия, Англия и САЩ дори, както и в турския град Чампък, област Катахия. Повечето от тях си идват за празника.

– Кой плаща масрафа на веселбата?
– Основно спонсори, местни бизнесмени. И само една малка част общината.

– Лидерът на ДПС и депутат Мустафа Карадайъ помага ли? Той е от Борино и ви е баджанак?
– Да, помага баджанакът. За немалка част от извънбюджетно получаваните средства той има пряка намеса. Дял има и в разходите за празника. Помага ни също и другият ДПС депутат от Смолянския регион – Хайри Садъков. Благодарни сме им.

– Богат човек ли е управникът на Борино? Чете ли книги, има ли хоби? И удоволствие ли е кметският пост?
– Не бих казал, че съм богат. Нямам никакво време нито за книги, нито за хоби. Тежко е кметуването, ако го правиш с мисъл и желание да свършиш нещо полезно за хората. При мен е така.

– Ще се кандидатирате ли за нов мандат?
– Това ще го решат членовете на ДПС. Ако бъда номиниран от тях, тогава – да, ще играя наесен. Иначе – не. Номинациите в партията са около 15 август. Тогава ще разбера дали ще участвам във вота за втори мандат.

– При условие, че бъдете номиниран, тогава какво още сте готов да направите за хората?
– Вече съм с готова програма за изпълнение за следващите 4 г., но има две предварителни условия. Първо – да бъда номиниран от ДПС, и второ – да бъда избран от боринци. И ако нещата станат, най-напред ще довърша започнатото. Другите точки от готовата вече програма е рано да откривам. Най-малкото, за да не ги научат евентуалните ми бъдещи конкуренти. Но за черните пътища в общината мога да кажа, защото за тях други няма да се погрижат, ще кажа и за водоснабдяването на селата Буйново, Ягодина и Кожаре, както и за нуждата от специално внимание към мечките дето шетат и плашат хората около Буйново.

 

Нашият гост

Мустафа Караахмед е роден на 1 ноември 1964 г. в село Борино. Тук е завършил основното си образование, а средно – Техникум по индустриална химия в Димитровград. Висше образование е получил във ВИНС – Варна, специалност “Счетоводство и контрол”. Има магистратура по специалността “Публична администрация” в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Семеен е, с едно дете. Съпругата му Затие управлява своя фирма за хотелиерство и туризъм “Чала инвест”. Караахмед е от 20 години в политиката, член е на ДПС. Работил е в строителния бизнес, бил е три мандата е зам.-кмет на общината. През 2015 година е избран за кмет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.