Кметът на Бургас представи нови специалности в гимназиите пред бизнеса

Ремонт на самолети и електрически автомобили

Най-новите професионални паралелки, които ще бъдат обявени за прием тази учебна година са свързани с най-съвременните софтуерни системи в автоиндустрията - "Електрически превозни средства" в Професионалната гимназия по транспорт и "Ремонт на летателни апарати" в Мехонотехникума. Заедно с въведените скоро "Мехатроника" и "Автомобилна мехатроника", новите специалности ще отговорят на търсенето на подготвени кадри за бизнеса. В първата година учениците, приети в новите специалности, ще изучават усилено английски език, програмиране, механика и математика.

"Целта ни е учениците, след като завършат образованието си в професионалните гимназии да останат да работят и да се реализират тук, в родния си град. Сигурен съм, че посещението при вас и повечето практика на терен ще ги мотивира да учат повече и да се стараят да станат по-добри в професията". Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Той представи новата програма "Професии и бъдеще", която има за цел да модернизира професионалното образование в града.

В срещата с представители на автомобилната индустрия взеха участие още зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, началникът на РУО-Бургас Виолета Илиева, директорът на Индустриален и логистичен парк Стамен Стамов и др.

Представителите на автомобилната индустрия приеха новата образователна стратегия на Общината и обещаха да помогнат в оборудването на кабинетите и работилниците в двете професионални гимназии като предоставят съвременни двигатели, агрегати, скоростни кутии и софтуер от автомобилостроенето, с които да се обучават децата. Фирмите изразиха готовност да си сътрудничат с училищата като изпращат свои служители в гимназията и приемат в базите и сервизите си ученици да практикуват наученото в реална среда.

Програмата "Професии и бъдеще" е резултат от двегодишните усилия на Община Бургас, зад които стоят поредица от експертни срещи на местната администрация и професионалните училища с бизнеса и обсъждане на реалните изисквания и потребности на пазара на труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони