Кметът на Бургас: "Северна дъга" ще отпуши пътя към Слънчев бряг

Бургас защити проекта си за изграждането на "Северна дъга"- от входа на Бургас до недовършения жп прелез в посока квартал "Сарафово". Това съобщи кметът на града Димитър Николов по време на сесията на общинския съвет във вторник.

Проектът ще се финансира от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътят ще е четирилентово трасе, което ще изведе целият трафик за Северното Черноморие от града. Започват процедурите по отчуждаване на земеделските земи, за да започне в близката година изграждането му, каза още кметът Николов. Той посочи, че спрямо миналата година има рекорден брой преминали транзитно автомобили през Бургас.

Откакто се води такава статистика това е най голям брой.

Възможността за изграждане на пътните възли дава възможност да освободим трасетата за вътрешноградските комуникации, както Пътен възел "Запад" облекчава трафикът за Южното Черноморие. "Северната дъга" ще облекчи пък движението към Слънчев бряг.

Ще се изгради модерна детелина край бензиностанция "Ромпетрол", както и друга - до аутлета на "Пума", уточни кметът на Бургас. В момента експерти изчисляват колко ще струва изграждането на пътния възел.

Общината вече спечели финансиране за 15 млн.лв. за разширението на ул."Крайезерна". Изпълнението на проекта ще започне до няколко месеца, за да може следващото лято транзитното движение на автомобили към Южното Черноморие да се изведе по бул."Проф.Яким Якимов", новият пътен възел "Запад" и ул."Крайезерна".

Електронните билетчета в градския транспорт влизат в сила от септември, стана якно на сесията. Стюарди ще упътват пътуващите и ще им разясняват новия начин на таксуване. Пътниците в автобусите ще влизат само от предната врата.

Коментари

Задължително поле