Кметът на Варна: Няма да има чистка в администрацията

Кметът Благомир Коцев обеща, че ще има приемен ден поне веднъж месечно.

Спират поетапно колите в Морската градина, за работния график на синята зона ще бъде организирано обществено обсъждане

Няма да има чистка в общинската администрация, ще гласувам 100% доверие на всеки, който работи професионално. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев. На 13 ноември той ще встъпи официално в длъжност и ще обяви заместниците си. В състава ще има зам.-кмет по морската политика, структурата ще е различна, но хората няма да бъдат подбрани по партийна принадлежност, а по експертиза, каза Коцев.

Групата на ПП-ДБ ще предложи своя кандидатура за председател на Общинския съвет, в който влизат общо 12 формации. „Съветът е доста разнороден, но се надявам председателят да е обединител и при избора му да ни подкрепят всички, които ни дадоха доверие на втория тур. Загърбваме всички акценти на антагонизъм от кампанията и подаваме ръка на всички, които искат да работят за развитието на Варна“, декларира кметът.

Като първа своя задача той посочи преглед на големите проекти, които се реализират с европейски и държавни средства, за да бъдат приключени в срок, както и на текущите улични ремонти. Ревизия ще бъде направена и на финансовото здраве на общината, което досегашният кмет Иван Портних определи като отлично. „Надявам се да е прав“, каза Коцев. Той посочи, че има идея районните кметове да получат по-голям бюджет с мотива, че тази лека децентрализация ще допринесе за по-бързото решаване на редица проблеми в кварталите на града.

Ключовият приоритет в програмата му за увеличаване на зелените площи и парковете във Варна ще се изпълнява на етапи. 
„В Морската градина първо ще подобрим почистването. До седмица ще сме готови с концепция за комплексно решаване на проблемите в парка. Искаме да изградим условия за поетапно спиране на автомобилния трафик чрез буферни паркинги в северния край и на „Акациите“, каквито са били заложени като идея още през 80-те години на миналия век. Това ще отнеме известно време“, обясни кметът. Той е решен да направи ПУП на Морската градина и да приобщи към историческото й ядро местността „Салтанат“, където има сгради и движение на коли. „В градината има терени с различна собственост. Обмисляме и отчуждаване на празни частни парцели, за да се увеличи общинската собственост в парка“, посочи Коцев.  

Той припомни, че в програмата му е включено изграждането на нови паркове в целия град и потвърди намерението си да инициира промени в Общия устройствен план на Варна, които да намалят интензитета на застрояване в част от районите и да осигурят баланс между строителството и прилежащата инфраструктура. „Вече има предложения от Камарата на архитектите, предстоят ни срещи с експерти. Процедурата е бавна, ще отнеме година-две, но ще го направим“, категоричен бе Благомир Коцев.

Скоро Варна ще има център за градска сигуроност, чрез който ефективно ще се използват възможностите на камерите за видеонаблюдение в целия град, обеща той. За графика на синята зона, която сега няма почивен ден, кметът се ангажира да инициира обществено обсъждане. Коцев анонсира още, че ще настоява атракционната зона на пристанището да бъде предоставена за управление на общината, за да решават жителите на града как тя да се развива в бъдеще. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони