Кметът на Варна отчете 75% скок на местните приходи за 5 години

Местните приходи в хазната на Варна са се увеличили със 75% през последните 5 г., без да бъдат повишавани данъци. Това съобщи кметът на града Иван Портних ден преди публичното обсъждане на проектобюджета за 2020 г. Според Портних ръстът е доказателство за икономическото развитие на града. Финансовата стабилност на общината, която няма просрочени дългове, е признат и от Българската агенция за кредитен рейтинг.

През ноември миналата година тя е потвърдила рейтинга на Варна, който е равен на националния. За 5 г. местният бюджет е нараснал почти двойно - от 258 млн. лв. през 2015 г. до планираните за тази година 492 млн. лв., припомни кметът. Солиден ръст бележат и привлечените европейски средства, които миналата година са били около 70 млн. лв., а тази ще са над 108 млн. лв. "От изоставаща община по линия на европроектите Варна вече е сочена за пример. Тази година ще е важна за подготовката ни за новия програмен период", допълни Портних. Инвестиции в децата и младите хора, в икономическото развитие и благоустрояването на кварталите са акцентите в бюджет 2020. В него са заложени и 15,8 млн. лв., с които местната власт ще дофинансира държавно делегирани дейности.

Най-много средства - 154 млн. лв., са предвидени за образование. Повече от миналата година са парите за здравеопазване и социални дейности, а капиталовата програма със собствени и евросредства е в размер на 158 млн. лв. 950 000 лв. ще бъдат вложени в проектирането на втория след бул. "Левски" голям инфраструктурен обект - разширяването на бул. "Цар Освободител" и свързването му с автомагистрала "Хемус", анонсира кметът. За облекчаване на трафика е планирано и изграждането на мостови съоръжения на няколко оживени булеварда.

Коментари

Задължително поле