Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Инвестирахме над 125 млн. лева за 4 години за развитието на общината

Над 125 млн. лева са инвестирани за развитието на община Велико Търново през последния мандат. Средствата са от европейски проекти, от държавния и от общинския бюджет. Това отчете кметът на Старата столица Даниел Панов, който е кандидат за трети мандат на управление.

„За мен Велико Търново е кауза. През изминалите 4 г. за подобряване на градската среда по Програма „Региони в растеж” бяха привлечени 43 млн. лева. От тях са усвоени средства, които бяха вложени за ремонт на 38 улици в старата част на града, както и за Западната промишлена зона. Инвестирахме 8,6 млн. лева в образователна инфраструктура”, информира Панов.

Той допълни, че предстои изпълнение на проект за интегрирания градския транспорт. В него са предвидени нови кръгови кръстовища, надлези, подходи към спирките.

„По интегрирания план за градско развитие ще бъдат инвестирани 12 млн. лева. Предстои да бъде построена многофункционалната зала, която ще бъде и Експоцентър и зала за конгресен туризъм и ще разполага с над 1500 места. Така развиваме и най-големият отрасъл в общината-туризма. Над 47 % от Брутния вътрешен продукт на Велико Търново е свързан с туризма и всички дейности, които обслужва този отрасъл.

Имаме много проекти за около 7,5 млн. лева за социална инфраструктура”, изтъкна Даниел Панов.

Той сподели, че към трети мандат тръгва с множество приоритети.

„Най-важното , че моят екип работи, променя Велико Търново към по-добро място за живеене и отглеждане на нашите деца и проектите, които тепърва ще бъдат реализирани, ще променят още повече облика на старопрестолния град”, каза Панов.

Той благодари на търновци за градивните критики и сподели, че винаги ги вземал под внимание.

„Искам да подчертая, че след края на втория ми във Велико Търново има промяна.Работата на кмета не е да бъде в кабинета, а да е в кварталите, по улиците, на терен. Винаги съм комуникирал с гражданите, включително за дребните проблеми, които са важни за кварталите и за хората. В града и общината през първия ми мандат се говореше за дупки, за лоши улици, запушени квартали, говореше се за лоша образователна инфраструктура, паркова среда, детски площадки. Смятам, че всичко това успяхме с много труд и постоянство да го свършим. Парковете са ремонтирани, почти цялата образователна инфраструктура е обновена, бизнесът винаги е откликвал.

Изискванията на гражданите в последните няколко години вече се фокусираха в други посоки – в жилищните квартали”, изброи Панов.

Той информира, че преди около три месеца е стартирало планиране в кв.„Колю Фичето”.

„В квартала има 8 зони, проучени и заснети са три от тях. Над 220 паркоместа могат да бъдат организирани в услуга на живущите там. Остават други 5 зони и се надявам да излязат още повече места. Имаме визия да се направи и паркинг, но всичко това е въпрос на планиране и време, защото и аз, като всеки един гражданин , искам всичко да се случва бързо и хората да усещат тази промяна”, сподели Панов.

Той припомни, че дейностите са започнали още през 2015 г. с междублоковите пространства в кв. „Бузлуджа”, а на следващата година и в кв. „Чолаковци”.

„Повече от половината квартал е обновен, не само с улици, осветление,градска среда, но най-важното е, че детската градина, строена преди 40 години в момента има нова визия. Имаме и повече деца записани тази година, заради добрата инфраструктура. СУ „Комаров” е училище за над 1000 ученици, в момента са малко повече от 200. Имаме идея това училище да придобие иновативен статут, предстои кандидатстване по програми, включително по Норвежкия механизъм в края на тази година. Има два частни инвестиционни проекта, входирани миналата седмица в общината. Единият е за многоетажен паркинг, вече има инвеститори, които инвестират в този тип услуга. Няма град в България, който да няма проблем с паркирането”, изтъкна Панов.

Той е категоричен, че за да се случи една успешна промяна трябват много усилия, работа, труд – не само на администрацията, към която всички са насочили своето внимание, но трябва да има и гражданска съвест, активност, което в последните няколко години вече се случва.

„ Всеки търновец има отношение към промяната на жилищния си квартал, стария град, училището или градината на своето дете. Разглеждали сме предложенията и жалбите като приоритетна форма, която трябва да се реши първа. Работата трябва да е последователна, а това сме го направили. Поех общината, когато бюджетът и беше близо 50 000 000 лв. през 2011 г. Сега, без увеличаване на данъците за 8 г. община Велико Търново разполага с двоен бюджет – почти 100 млн. лв. Няма как да отрека, че това се дължи най-вече на добрата ни комуникация с изпълнителната и законодателната власт”, сподели Даниел Панов.

Коментари

Задължително поле