Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Икономическо развитие на Северен централен район е приоритет за всички общини

Икономическото развитие на Северен централен район и привличането на големи инвеститори е водещ приоритет за всички общини, които попадат в обхвата му. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов в приветствието си към представители на местната власт от пет области – В. Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. Форумът събра кметове, председатели на общински съвети и общински съветници от 36 общини, а организатор е НСОРБ.

В приветствието си Даниел Панов подчерта, че един от най-важните принципи и механизми в работата през мандата 2019-2023 ще е сътрудничеството между общините. Това важи както за разработването и реализацията на проектите с европейско финансиране, така и за осигуряването на все по-качествени публични услуги за хората, посочи Панов.

По думите му, НСОРБ е една от най-трайните форми на сътрудничество между общините и вече 23 години организацията е изразител на позицията на местните власти във всички процеси на преговори, създаване на стратегически документи и в хода на разработване на нормативни актове. НСОРБ е представител на местната власт и в международните отношения. Панов обърна внимание на своите колеги на ефективната работа на УС на Сдружението по конкретни общински казуси. По редица въпроси, провокирани от практиката на общините, членовете на УС на НСОРБ се ангажират и лично за разговори с отговорните министри. Практиката за работа в контактни групи между НСОРБ и компетентните институции ще бъде развита и в новия мандат, увери той.

Лектори по време на двудневното обучение са кметове и председатели на общински съвети с натрупан сериозен административен опит. Основните теми, които са предмет на осъждане, са свързани с правомощията на местната власт, предизвикателствата и приоритетите в настоящия мандат, първите задачи, пред които се изправят органите на местната власт и важността на ефективното взаимодействие между кмета и общинския съвет.

В първите модули на обучението бяха засегнати теми за градоустройство и градско планиране, инвестиции в градска среда, благоустройство и опазване на околната среда, комунални услуги, развитие на културата и туризма. Обсъдени бяха и законодателните промени, позволяващи на общините да създават собствени пакети от мерки за привличане на инвеститори: съкратено и индивидуално административно обслужване, специален ред за предоставяне на общински терени и др.

Възможностите, които предоставя НСОРБ за административно изграждане и развитие на българските общини, формите на подкрепа, които организацията предоставя, също ще бъдат представени в рамките на обучението.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.