Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „24 май е най-светлият и най-български празник!”

Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май. Общоградско шествиепо улиците на Старата столица събра над 4000 деца от детските градини, ученици от всички училища, преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” начело с ректора проф. Христо Бонджолов, много жители и гости на града. Начело бяха малчугани, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий, а под звуците на духова музика шествието премина от площад „Велчова завера” до центъра на града. Там хилядите участници в уникалния по мащабите си парад бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Минути по-рано градоначалникът връчи лентите на пълните отличници на над 50 зрелостници. Той ги поздрави по време на традиционната си среща с дейци на образованието, културата, науката, изкуствата и духовността. „Благодаря ви, скъпи ученици, че с успехите си издигате авторитета на Велико Търново”, обърна се към отличниците Панов, като подчерта също голямата роля на техните учители и на директорите на училищата за създадените образователни условия и за подготовката.Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май. Общоградско шествиепо улиците на Старата столица събра над 4000 деца от детските градини, ученици от всички училища, преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” начело с ректора проф. Христо Бонджолов, много жители и гости на града. Начело бяха малчугани, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий, а под звуците на духова музика шествието премина от площад „Велчова завера” до центъра на града. Там хилядите участници в уникалния по мащабите си парад бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Минути по-рано градоначалникът връчи лентите на пълните отличници на над 50 зрелостници. Той ги поздрави по време на традиционната си среща с дейци на образованието, културата, науката, изкуствата и духовността. „Благодаря ви, скъпи ученици, че с успехите си издигате авторитета на Велико Търново”, обърна се към отличниците Панов, като подчерта също голямата роля на техните учители и на директорите на училищата за създадените образователни условия и за подготовката.

Кметът на старопрестолнината изказа благодарност на всички дейци на просветата, изкуствата, културата и духовността, на великотърновската академична общност.

„Особено съществен е вашият принос днес Велико Търново да е образователен, научен, културен и духовен център на България. Високите постижения в сферите, в които работите, носят голям престиж за Старата българска столица. Дълбок поклон пред всички вас, за които просветата, културата, духовността и родолюбието не са просто ежедневна работа, а житейска кауза”, бяха думите на Даниел Панов към аудиторията.

Празникът продължи с връчването на общинската награда „24 май”, която се дава на изявен зрелостник. Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на отличието – Васил Иванов от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” Васил Иванов. Даниел Панов удостои Васил Иванов с отличието, а паричният еквивалент на наградата е 1000 евро. Подарък получи и отличничката от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” Анджела Ангелова, която бе достоен конкурент на Васил Иванов.

В празничното си слово Даниел Панов подчерта, че 24 май е най-българският и светъл празник и особено ярък пример за родолюбие. „Всеки от нас си спомня ароматните пролетни цветя, окичили ликовете на светите братя Кирил и Методий. Ясно виждаме озарените лица на любимите учители. Искрено се вълнуваме, когато чуем отново българския училищен химн „Върви народе възродени…“. 24 май е най-българският ден! Днес почитаме светите братя Кирил и Методий, но и днешните техни следовници и продължители на епохалното им дело! Писмеността и културата са особено важна част от българската идентичност, от усещането ни да бъдем горд и достоен народ с хилядолетна история и съществен принос в общото европейско културно пространство.

Ние, великотърновци, изказваме своята дълбока и сърдечна благодарност на всички хора, които създават духовния разцвет и просперитет на Велико Търново, които образоват нашите деца и ги възпитават в дух на родолюбие, които с труда и постиженията си в областта на изкуствата и културата утвърждават нашия град като българска духовна столица. Спокоен съм за бъдещето на Велико Търново, защото виждам, че именно нематериалните ценности ни обединяват”, каза в словото си Даниел Панов.

Сред гостите по време на честването бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, депутати и общински съветници, представители на институции и различни организации, хиляди граждани и гости на Велико Търново. Програмата продължи с празничен концерт.

Във вечерните часове на днешния и утрешния ден са абитуриентските дефилета – близо 800 зрелостници ще бъдат изпратени за седма година като филмови звезди. Младите хора ще покажат своите тоалети по специално разпънат червен килим. В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчена безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.