Осъдиха шуменец, пребил йеховист

Калоян Паргов: По Стратегията от 2011-а СО похарчи 630 милиона, а въздухът сега е 5 пъти по-мръсен

Общинският съвет Варна свиква сесия за Морската градина Местният парламент ще обсъжда предложението за референдум

БФС се хвали с 19,1 млн. лв. Бюджет

Делян Добрев: Питам Йончева отново – има ли нещо общо с чужди служби? (ВИДЕО)

Каракачанов изпрати 35-ия контингент в Афганистан с икона на Св. Георги

МЗ и областните болници се договориха за преструктуриране 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, 57 млн. са вече просрочени

Хасковлията, който уби жена си от бой, вече е обвиняем Грозят го от 3 до 12 години затвор

НВУ ще подготвя кадри за управление на въздушното движение Атрактивната специалност е разкрита по договор между военния ВУЗ и РВД

Дават общинско жилище на вдовица без дом

Алианц заема водеща позиция в животозастраховането

По 20 000 лв. глоби за наркопроизводители

Уседналост до школото дава предимство на първолаци

Почти три години след трагедията Варненският окръжен съд реши: Три години затвор за гинеколог, причинил смъртта на бебе

Елена Йончева: Не работя за български, нито за чужди служби, премиерът Борисов би трябвало да има такава информация

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „24 май е най-светлият и най-български празник!”

Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май. Общоградско шествиепо улиците на Старата столица събра над 4000 деца от детските градини, ученици от всички училища, преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” начело с ректора проф. Христо Бонджолов, много жители и гости на града. Начело бяха малчугани, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий, а под звуците на духова музика шествието премина от площад „Велчова завера” до центъра на града. Там хилядите участници в уникалния по мащабите си парад бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Минути по-рано градоначалникът връчи лентите на пълните отличници на над 50 зрелостници. Той ги поздрави по време на традиционната си среща с дейци на образованието, културата, науката, изкуствата и духовността. „Благодаря ви, скъпи ученици, че с успехите си издигате авторитета на Велико Търново”, обърна се към отличниците Панов, като подчерта също голямата роля на техните учители и на директорите на училищата за създадените образователни условия и за подготовката.Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май. Общоградско шествиепо улиците на Старата столица събра над 4000 деца от детските градини, ученици от всички училища, преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” начело с ректора проф. Христо Бонджолов, много жители и гости на града. Начело бяха малчугани, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий, а под звуците на духова музика шествието премина от площад „Велчова завера” до центъра на града. Там хилядите участници в уникалния по мащабите си парад бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Минути по-рано градоначалникът връчи лентите на пълните отличници на над 50 зрелостници. Той ги поздрави по време на традиционната си среща с дейци на образованието, културата, науката, изкуствата и духовността. „Благодаря ви, скъпи ученици, че с успехите си издигате авторитета на Велико Търново”, обърна се към отличниците Панов, като подчерта също голямата роля на техните учители и на директорите на училищата за създадените образователни условия и за подготовката.

Кметът на старопрестолнината изказа благодарност на всички дейци на просветата, изкуствата, културата и духовността, на великотърновската академична общност.

„Особено съществен е вашият принос днес Велико Търново да е образователен, научен, културен и духовен център на България. Високите постижения в сферите, в които работите, носят голям престиж за Старата българска столица. Дълбок поклон пред всички вас, за които просветата, културата, духовността и родолюбието не са просто ежедневна работа, а житейска кауза”, бяха думите на Даниел Панов към аудиторията.

Празникът продължи с връчването на общинската награда „24 май”, която се дава на изявен зрелостник. Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на отличието – Васил Иванов от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” Васил Иванов. Даниел Панов удостои Васил Иванов с отличието, а паричният еквивалент на наградата е 1000 евро. Подарък получи и отличничката от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” Анджела Ангелова, която бе достоен конкурент на Васил Иванов.

В празничното си слово Даниел Панов подчерта, че 24 май е най-българският и светъл празник и особено ярък пример за родолюбие. „Всеки от нас си спомня ароматните пролетни цветя, окичили ликовете на светите братя Кирил и Методий. Ясно виждаме озарените лица на любимите учители. Искрено се вълнуваме, когато чуем отново българския училищен химн „Върви народе възродени…“. 24 май е най-българският ден! Днес почитаме светите братя Кирил и Методий, но и днешните техни следовници и продължители на епохалното им дело! Писмеността и културата са особено важна част от българската идентичност, от усещането ни да бъдем горд и достоен народ с хилядолетна история и съществен принос в общото европейско културно пространство.

Ние, великотърновци, изказваме своята дълбока и сърдечна благодарност на всички хора, които създават духовния разцвет и просперитет на Велико Търново, които образоват нашите деца и ги възпитават в дух на родолюбие, които с труда и постиженията си в областта на изкуствата и културата утвърждават нашия град като българска духовна столица. Спокоен съм за бъдещето на Велико Търново, защото виждам, че именно нематериалните ценности ни обединяват”, каза в словото си Даниел Панов.

Сред гостите по време на честването бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, депутати и общински съветници, представители на институции и различни организации, хиляди граждани и гости на Велико Търново. Програмата продължи с празничен концерт.

Във вечерните часове на днешния и утрешния ден са абитуриентските дефилета – близо 800 зрелостници ще бъдат изпратени за седма година като филмови звезди. Младите хора ще покажат своите тоалети по специално разпънат червен килим. В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчена безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.