На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев пред „Труд“: Ако се допусне откриване на мина за волфрам, Велинград ще загине

Нашият гост

Д-р Костадин Коев е роден на 17 октомври 1964 г. във Велинград. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора със специалност „Ветеринарна медицина“. Преди да стане градоначалник, е имал собствен бизнес. Владее писмено и говоримо гръцки и немски език. Женен, с едно дете.

 

– Чухме всякакви предупреждения за състоянието на водата във Велинград. Какво е реалното състояние, г-н Коев?

– Откакто взехме мерките според предписанията на РЗИ Пазарджик, на територията на Велинград – говоря за градската част – няма никаква опасност за населението. Имаше наличие на природен уран в два от водоизточниците, но водоснабдяването от тях беше преустановено. Тези водоизточници, които влизат в преработвателните станции, сега нямат никакво замърсяване, така че в града още от първия ден жителите и гостите са напълно спокойни, че няма никакво наличие на уран. Не така обаче стоят нещата в някои от населените места. Става въпрос за два водоизточника. Единият водоснабдява Грашево и Мечо корито. Там беше установено наличието на природен уран, обаче говорим за завишения по новата наредба. Според тази въпросна наредба номер девет, която гарантира качествата на водата за питейно-битови нужди до 2015 г., нормата била 0,06, а след това заради изискванията на Европейския съюз нормата пада на 0,03 и поради тази причина тази вода вече влиза в графата „опасна“.

– Да се върнем към Грашево и Мечо корито – колко е завишението там?

– По старите наредби няма никакво завишение, а сега може би е малко над новите норми, но и това не е сигурно, защото очакваме новите проби. Важно е да кажа, че там са взети всички необходими мерки и всекидневно караме вода – по три тона и половина. Населението не страда от липса на питейна вода.

– Това ли са единствените населени места, които попаднаха в полезрението на РЗИ?

– Вижте, много интересно е, че Юндола и село Света Петка се снабдяват с вода от Белмекен. От Белмекен е водоподаването за Сестримо, Белово, Септември и Пазарджик. Там всеки мълчи и не казва какво се случва. Тези населени места се снабдяват с вода от язовир „Белмекен“. Пробите, които взема ВиК дружеството и по които прави мониторинг по радиология на всеки пет години, са взети на 7 декември. На 29 декември излизат в лабораторията. Не знам къде се къса нишката, но с писмо резултатите идват при нас на 30 март. Започва диалог някакъв между ВиК и РЗИ и на 19 април направихме среща, на която аз като кмет и техните представители, направихме план какво трябва да се направи. Там, където се установи, че има някакво съмнение, возим питейна вода всекидневно.

– Какво очаквате от повторните проби?

– Хората просто трябва да са спокойни. Още на 15 март РЗИ взе независима проба от чешмите от станцията на Лесотехническия институт, което означава крайна точка. Тези проби показаха, че е в границите на нормата по новите изисквания. Тук дори наличието на каквото и да било в рамките на грешката – много под нормата на Европейския съюз.

– Тоест водата е чиста?

– Да! И това можеха да кажат от РЗИ-Пазарджик на всички хора в общината: „Изчакайте, нека направим повторни замервания, защото има противоречиви резултати“, а не да всяват паника. В момента РЗИ е взела от всички източници проби, както и ВиК операторът – те са отнесени в различни лаборатории, за да е сигурно. По неофициални канали имаме информация, че всичко е далеч под нормите. Няма никаква опасност за никого! Шумотевицата стана, защото в един момент РЗИ започна да прехвърля вината на ВиК, че едва ли не общината е прикривала някаква опасност за хората. Няма такова нещо! Имаме всички документи, които доказват кой кога и какво е писал и съобщавал. Лошото е, че натрупаха много негативизъм към града. А това е лошо. Много по-лесно им беше да прехвърлят съмненията към нас. Не знам, но имам опасенията, че може и да е било целенасочено. Прокуратурата се самосезира и надявам се, че скоро ще излезе всичко наяве, но този шум, тази истерия, която се създаде около Велинград, е адски неприятна, защото по непроверена информация се породиха внушения, които вредят на общината.

Второ, не се направиха проби на водата от Белмекен, Сестримо, Белово и Пазарджик, и има нещо, което не мога да си обясня. Бяхме на среща при областния управител, на която стана ясно, че за да има някакъв проблем, годишната норма на наличието на природен уран трябва да бъде надвишена много пъти. Ние такъв проблем нямаме, но на следващия ден се правят спешни пресконференции, създава се напрежение.

– Можем ли спокойно да кажем, че няма никакъв проблем за хората в общината, за гостите?

– Категорично! Това го каза и доктор Румен Атанасов от РЗИ. Няма никаква, никаква опасност във Велинград. За тези населени места, където има някакво дори и минимално съмнение, караме минерална вода, чакаме вторите проби и надявам се скоро и там да бъде премахнато напрежението. До 5 май трябва да са излезли пробите. Освен това нека всички знаят, че тук става въпрос само за питейната вода. С минералната вода няма никакъв проблем.

– В предишното интервю с вас говорехме, че в района на Велинград инвеститори искат да отворят мина за волфрам. Това е тежък метал, а всеки, който е учил поне малко, знае, че където има тежки метали, обикновено има и уран.

– При рудодобив винаги има опасност да се замърсят почви, води. Вие виждате, че още не се е отворила волфрамовата мина, а хората бяха изплашени с някакви минимални, поднормени количества уран. Представете си какво би се случило, ако започне да действа тази концесия. В концесионната зона има и залежи и на волфрам, и на уран, и на други цветни метали. Не знам по какъв начин се добива волфрамът, но основният проблем е, че в концесионната зона – умишлено или не – е пропуснато да се отбележат санитарно-охранителните, питейните зони на Велинград. Концесионната зона е на 16 километра от града, в посока Сърница. Това е всичко друго, но не и екология. Единственото богатство на Велинград е природата, минералните извори, чистият въздух. Каквото се добива там, след това попада в подпочвените води, в реките и кой знае къде. Има голяма вероятност мръсотията да попадне във водата на Велинград. Всичко може да се замърси. Днес всички видяхме какви притеснения има заради природните елементи във водата, представете си какво може да се случи, ако има и човешка намеса. Ще стане страшно. Хайде, туристите в града ще си намерят място, където да ходят, но какво ще стане с жителите на общината? Как ще живеят те? От какво ще си изкарват хляба? Цял живот ли ще търсим чиста вода за снабдяване на хората?

– Градът се храни от туризма, нали?

– Да, това е основният дял от икономиката на община Велинград. Тук имаме на 76 минерални извора, които са с различен химичен състав и различна температура, което е уникално. Тук туризмът е открит през 1938 г. от легендарния Дан Колов. Природата на Велинград е уникална – въздух, вода, чистота. Не трябва дори да си помислят да го рушат.

– Докъде стигна процесът за влизане на сила на концесионния договор?

– В момента сме в съда. Оспорва се регистрацията на санитарно-охранителната зона на един от водоизточниците, който снабдява Велинград. Така че опасността от замърсяване на питейната вода, ако се открие волфрамовата мина на 16 километра от Велинград, е огромна. Още по-голяма ще бъде опасността да приключим с туризма в района. На Велинград не му трябва име като Рудозем, Мадан. Знаете какво се случва там и се попитайте защо там няма туризъм.

– Какво може да направи държавата по този въпрос?

– Много. Тук може би ще има по-голяма строгост от държавата, за да се вземат проби от всички водоизточници, от всички реки, където има съмнения за замърсяване, за да изясним какво е състоянието и какви са замърсителите на цялата територия на страната, а не да търсим сензациите от сорта на Хасково, Велинград… След това кой град ще нарочат? Сандански, Кюстендил? Това не е ли тенденциозно? Защо не вземат проби от места, където наистина е имало уранови мини, за цветни метали и водата си тече, без да е проверена? Само при едно много сериозно обследване на цялата страна да се види какво е състоянието на водите, а не всеки, на когото му хрумне, да излиза в парламента и да си трупа дивиденти върху страха на хората. Имам опасения, че дори и Велинград им беше удобна цел и това ми се струва доста тенденциозно и с мирис на много, много политика. Политическа заигравка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. ВСЯКАКВА ДЕЙНОСТ , КОЯТО МОЖЕ ЗА РЕШИ РЕДИЦА ПРОБЛЕМИ С ЦЕЛ ПОДОБРЯВАНЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА НАРОДА НИ , НЕЗАБАВНО СТАВА ОБЕКТ НА ИСТЕРИЧНИ ПРОГНОЗИ .ТЕ КАКТО СА ИЗВЕСТНИ ВОДЯТ ДО СЪЗДАВАНЕ НА НЕГАТИВИЗЪМ ..ТОЗИ НЕГАТИВИЗЪМ НИ ДЪРЖИ КАТО КОТВА И НИ ПРАВИ ЗАЛОЖНИЦИ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ .ТАЗИ ТАКТИКА ДОСЕГА РАБОТИ СЪВЪРШЕННО , ЗАЩОТО СЕ РАЗЧИТА НА МАЛОГРАМОТНОСТ,ЛИПСА НА ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯ И ЧУДОВИЩНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ .ПО ТОЗИ НАЧИН СТРАНАТА НИ РИСКУВА ДА БЪДЕ ВЕЧНО ЗАВИСИМА ОТ РЕСУРСИ КАКТО ДОСЕГА !!!!.

  1. Абе парцал недоклатен, волфрама се използва от краварите в оръжейната им индустрия. Най-големия износител беше Русия, но когато братушките разбраха, че краварите са му намерили приложение в бомбите спряха да го изнасят. Тогава настана недостиг на волфрам и западняците решиха частично проблема като забраниха старите електрически крушки и ги замениха с уж по-ефективни, даже закони за това изписаха. А за Велинград е по добре да развива балнеология столетия напред пред това да дойдат краварите и да скапят състава на водите там, за да си произведат оръжия с волфрама на България. Та ви ева майката боклуци недоклатени платени продажници.

 2. По принцип си прав, но както абсолютното отричане, така и абсолютното фаворизиране на подобни мероприятия е еднакво вредно за обществото. Решенията трябва да се вземат много внимателно, като се аргументират положителните и отрицателни страни на въпроса. Нали няма такъв идиот, който да си мисли, че в живота всичко е само черно или само бяло. Въпросът е колко сиво сме склонни да допуснем в живота си, че да не е толкова черен?!!!!

 3. ПРОБЛЕМЪТ Е ЕДИН —БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ДА Е ВЪРЗАНА ЗА РУСКИТЕ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ ! ОТ ТОВА ПО ЯСНО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЯСНЕНО .ТОВА НА ПРАКТИКА Е ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗАВИСИМИЯТ ИНДИВИД , ИЛИ НАРОД ПО ДЕФИНИЦИЯ ИМА ПОДОБНА ПОЗИЦИЯ .

 4. Към ВФС
  Всеки път, когато някой се опита да защити интереса на държавата и на народа, веднага платени грантояди като теб започват истерична защита на глобалните корпорации. Веднага се размахва ръката на Путин и Русия. Кажи ми честно – ако се даде концесия на канадска фирма – колко от този волфрам и парите от него ще влязат в бюджета на Държавата България? Кажи ми пример последните 25 години от коя концесия спечели ти като гражданин на България??? И колко милиарда валута спечелиха офшорки и незнайни корпорации?? Защо с пяна на устата (caps lock) защитаваш правото на корпорациите на неконтролирана печалба от полезните изкопаеми, които са на нас българите. Въпроса е риторичен. Знам защо – за да си заслужиш парите, които си гушнал. Какво общо има Путин с това, че никой българин не вярва на корпорациите?
  Платени подлоги като теб девалвираха думи като демокрация, свобода, човешки права. Под знамето на тези думи разни отворени общества защитават печалбите на глобалните корпорации, а милиони хора умират и страдат.

 5. За сведение на всички. Волфрама в момента е необходим в големи количества за оръжейната индустрия на САЩ, за да произвеждат бомби. Когато Русия разбра, че краварите са намерили приложение на волфрама в бомбите спряха да го изнасят и така настана световна волфрамова криза. За да решат проблема на Запад забраниха старите волфрамови крушки и го направиха със закони, защото краварите трябва да произвеждат бомби и да убиват милиони хора по света. А краварите замениха обеднения уран който използваха с волфрам. А Велинград е спа столицата на Балканите. Кое е за предпочитане, заради бомбите на краварите да унищожим поминъка на Велинград за столетия или да запазим хляба на българите ??????????

 6. КЪМ ГОСПОДИН СТОИМЕНОВ-ЧУВСТВАМ СЕ ПОЛАСКАН ОТ ОКАЗАНОТО МИ ВНИМАНИЕ,НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС СЕ СЪМ СОРОСОИД ,ОЩЕ ПО МАЛКО ПУТИНОИД !-АЗ ПРОСТО СЪМ ЕДИН БЪЛГАРИН , КОЮТО ДОСТА ДЪЛГО Е ЖИВЯЛ И ВИДЯЛ ДОСТА ИНТЕРЕСНИ НЕЩА , ЗА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА КОМЕНТИРАМ .И НЕ НАМЕСВАМ ПУТИН , А ХИЛЯДИТЕ ПОДЛОГИ ОТ БКП , КОИТО ПЛЯСКАХА И ПОДСКАЧАХА ПО МИТИНГИ И КОНФЕРЕНЦИИ , КРЕЩЯХА + “КПСС -БКП% + КОГАТО БЪЛГАРСКИЯ УРАН ЗАМИНАВАШЕ ЗА СССР ,СПИРАШЕ СЕ ТЪРСЕНЕТО НА ПЕТРОЛ И ГАЗ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ , САМО И САМО ДА СМЕ ВЪРЗАНИ ЗА СЪВЕТСКИЯ БРАТ – И ДОКЪДЕ СТИГНА ТОЗИ БРАТ , ВИЕ ДРУГАРЮ СТОИМЕНОВ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ .ТАКА ЧЕ ПРИКАЗВАЙТЕ СИ КОЛКОТО ИСКАТЕ , А НИЕ ВСЕ ОЩЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАЧЕ ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ ОТ РУСИЯ НА ПРЕКРАСНИ ЦЕНИ .!!!!!В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ ВИ КАЖА , ЧЕ И ВИЕ И ДЕСЕТКИТЕ КАТО ВАС И ВЕБИМИР , НАПРИМЕР СТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ОНЕЗИ ОТ МАНИФЕСТАЦИИТЕ И КОНФЕРЕНЦИИТЕ С ПРЕСИПНАЛИТЕ ГЛАСЧЕТА КОИТО ВИКАХА И КРЕЩЯХА И НИ ДОКАРАХА ДО ТОВА ДЕРЕДЕЖЕ , ОТ КОЕТО ТРУДНО ИЗЛИЗАМЕ !!!! .ТРУДНО , НО ВСЕ ПАК ИЗЛИЗАМЕ .

  1. Абе шунда недоклатена, не видях твоите аргументи против моите, но пък заради липсата им ме изкара комунист и виновник за дереджето в България. За дереджето в България са виновни такива недоклатени шунди като тебе, защото хабер си нямате от нищо, но пък сте верни гласоподаватели на свинефермата герб и парцала Борисов, защото той като вас вместо да е прагматичен и да защити икономическия интерес на България отива и се дупи на краварите. Вие сте проклятие за България и трябва да бъдете унищожени до девето коляно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.