Кметът на Върбица Мердин Байрям: Връщаме курортната слава на Върбица

- Г- н Байрям, Върбица е известна с лековитата си вода, спасявала десетилетия българите от язва. Успяхте ли да възстановите разрушената база на това целебно място?

- Когато стане въпрос за курорта във Върбица, пред мен оживява легендата как Бог решил да даде свое райско място за България, след като трудолюбивият българин закъснял. Тук имаме красива природа, чист въздух, минерални извори и всичко нужно за развитие на туризъм. Да не звучи клиширано, но аз получих разрушено наследство! Близо 30 г. курортната зона е била обречена на забрава. Сега мога да кажа, че сме започнали да връщаме курортната слава на Върбица. Обследвахме водата от минералните източници в лаборатория и резултатите потвърдиха целебните свойства. Единият от изворите лекува стомашно-чревни заболявания, язви и гастрити, а вторият облекчава очни проблеми. Построихме за 5,3 млн. лв. Многофункционален спортен комплекс “Герлово” върху 16 дка. Той разполага със зали за волейбол, баскетбол, фитнес, борба, футболно игрище, два басейна сред живописна природа, сауни и бар. Вече втора година комплексът е предпочитан за отдих и забавление от местни хора и гости. Гордея се, че възстановихме и полуразрушения почивен дом “Еделвайс”. Ресторантът му вече е модерно обзаведен и разполага с 600 места. Хотелската част е готова да приеме първите си посетители, в нея общината инвестира 206 000 лв. свои средства. По алеите на курорта поставихме дървени беседки с барбекю. Имаме идея за още подобрения и ако не успеем с евросредства, ще продължим да отделяме от общинския бюджет.

- Върбица е прочута и с пазара си. На входа на града се вижда строителство, как променяте тържището?

- Търговци от цялата страна тачат върбишкия пазар, но условията ни не бяха добри. Моето желание е той да стане привлекателно място и за търговия, и за забавление. Строим нов Общински комплекс за отдих, рекреация, търговия и услуги. За 365 000 лв. без ДДС изграждаме модерен покрит пазар на площ 3000 кв. м с магазини, маси, заведения. Във втория етап ще има паркинг, детски площадки, паркова част, открита сцена, амфитеатър за представления пред малка аудитория. Предвидено е и “водно огледало”, за което е нужна корекция на долната част по течението на река Герила. Целта е създаване на зона с постоянно водно ниво край комплекса и това ще даде възможност за водни атракции.

- А за селата намирате ли средства?

- Всяко село е неделима част от семейството на общината и всячески се стремим да отделим средства за обновление. Не крия, че е трудно, общината ни не е с големи възможности - годишният бюджет е 6,5 млн. лв. Пестим всеки лев и вече втори мандат решаваме проблеми, чакали “бял ден” десетки години! Във всяко село сме изградили детски площадки, обновихме и сградите на градините. В Тушовица, Бяла река, Нова Бяла река, Черно­оково и Маломир функционират нови зали за общоселски мероприятия. В селата Нова Бяла река, Станянци и Ловец изградихме игрища за минифутбол. Построихме голяма автоспирка в с. Нова Бяла река и в още три села. В Бяла река изградихме модерен стадион и благоустроихме центъра и улици. Ремонтирахме здравната служба в Методиево. Положихме паваж на стръмна улица в с. Тушовица, която никога не е била асфалтирана. В Иваново санирахме и изградихме парна инсталация на училището. Асфалтирахме над 2 км път 4-ти клас от Конево до Драгановец, който беше още от римско време и не е имал съвременно покритие. Миналата година асфалтирахме над 1 км главна улица в с. Методиево, също и в селата Бяла река, Нова Бяла река, Маломир и град Върбица. Павирахме дълга централна улица в Менгишево, а сега предстои ремонт на още една, която свързва главния път през селото със с. Плъстина.

- Хората оценяват ли това, което правите?

- Пролетта правихме първа копка за нов площад с фонтан в с. Сушина, който ще струва 120 000 лв. от бюджета ни. Стана тържествено, с културна програма, а кметът на селото и местните хора казаха, че от десетилетия не помнят да са давани толкова средства за благоустройство. Сушина е на яз. “Тича”, много посещавано село, с къщи за гости и са нужни подобрения. Предстои да ремонтираме и центровете на селата Божурово и Маломир. Сега павираме дълга улица в с. Ловец, която води до вилната зона на язовира, строим и игрище за минифутбол в с. Иваново. Предстои асфалтиране на главната ул. “Ал. Стамболийски” във Върбица и строеж на зала за културно-масови мероприятия в кв. “Трошка”. Започва саниране и поставяне на парно в ДГ “Кокиче” в с. Бяла река и още много дейности.

- Имате ли проекти, които очаквате да реализирате с евросредства?

- Кандидатствали сме с проекти за над 10,8 млн.лв. по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Те са за рехабилитация на общински пътища между населените места, за подобряване инфраструктурата в града и селата (ремонт на 17 улици - б.а.), както и подмяна на водопроводната мрежа в общината. Ако спечелим финансиране, ще решим проблеми, непосилни за общинския бюджет.

- Две зими общината топли бедни с евтини дърва. Обмисляте ли други социални придобивки?

- Търсим всякакви възможности. От миналото лято по спечелен проект осигуряваме топъл обяд на 825 души. Храната се приготвя в обществени трапезарии и се доставя ежедневно във всички села в пунк­тове, а на инвалидите по домовете. Общината е одобрена за удължаване на безплатното хранене до 2019 г.

- Имате традиция кметът да изпраща абитуриенти, завръщат ли се висшисти във Върбица?

- Всяка година изпращам поне 50 абитуриенти, подкрепяме ги финансово за бала. Разделяме се с изрична заръка да се върнат, защото имаме нужда от специалисти във всички сфери. По мое предложение общинският съвет прие наредба за плащане семестриалните такси на студенти, които учат медицина и архитектура, срещу задължение да работят в общината. Вярвам, че ставайки все по-добро място за живеене, Върбица ще успее да заинтригува младите си хора. Това е амбицията на целия ни кметски екип.

Мердин Байрям (37 г.) е кмет на община Върбица втори мандат. Издигнат от ДПС. Завършил е Лесотехническия университет-София, специалност инженер-лесовъд, и Варненския свободен университет, специалност строителство на сгради и съоръжения. От 1998 до 2006 г. работи в Държавно горско стопанство - Смядово и Върбица. До октомври 2011 г. е началник на ГСУ-Върбица. Семеен, с едно дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони