Кметът на Върбица посрещна над 7 000 гости пред Рамазан Байрям

Кметът на Върбица инж.Мердин Байрям спази за седма поредна година личната си традиция и даде 18 благотворителни вечери във всички села на общината и кварталите на града. Не е броил колко хора са уважили сърдечната му покана. Със сигурност обаче, над 7 000 гости са седнали до днешния свещен празник за мюсюлманите Рамазан Байрям с граданочалника и съпругата му Гюлфер.

Най-радостното за кмета е, че братските софри са били почитани от хора от различни етноси и вероизповедания, защото местните във Върбишко отдавна не се делят. Ифтарите за пореден път уважи и отец Константин, който служи по празници в храм "Св.Димитър" във Върбица. Място на общите трапези в някои села бяха новопострени зали за масови мероприятия, другаде хората сядаха след залез под открито небе.

"Хубаво е да живеем заедно, в мир и разбирателство, почитайки традициите си. Трябва да умеем, както споделяме хляба си, така да споделяме делници и празници, радости и проблеми", казва за благотворството си инж.Байрям. По селата на общината, преди ифтарите градоначалникът не пропусна да провери как вървят летните ремонти на улици, а в с.Иваново откри и нов стоматологичен кабинет.

Сега, след големия месечен пост, следват три празнични дни, които ще събират мюсюлманите за взаимно опрощение.

Инж.  Байрям се обърна за празника към всички с думите: "Днес ние, жителите на община Върбица, още веднъж доказваме, че всички живеем заедно и общите ни празници от векове са красива спойка в отношенията помежду ни. Нека свещеният мюсюлмански празник изпълни домовете ви с радост и светлина, сърцата ви с доброта и човеколюбие, а душите с вяра и устрем за успехи! Нека са много добрите ви дела, усмивките на децата ви и щастието край семейното огнище. Посрещнете празника с достойнство и оптимизъм и знайте, че доброто винаги се възнаграждава с добро! Честит и благословен Рамазан Байрям!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони