Кметът на Върбица събра стотици на събор в Бяла река

Кметът на Община Върбица инж.Мердин Байрям оповести пред събралите се гости, че ще изпълни една отколешна мечта - възраждане на общинската болница

Оповести възраждане на общинската болница

Седмият събор в село Бяла река, община Върбица, събра стотици местни хора, изселници и специално завърнали се за празника от чужбина гастарбайтери през уикенда. Преди години при първото му изданиe, почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган пожела "...нека този ден се превърне в Байрям" и до днес белоречани не спират да се събират и да празнуват поне два дни. Тази година съборът беше уважен от зам.председателя на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, евродепутатът Илхан Кючук, народни представители и кметове от Североизтока.

Преди да даде старт на песните, танците и спортните надпревари в петък вечерта, кметът на община Върбица инж.Мердин Байрям поздрави гостите и оповести, че в началото на септември захваща смело начинание - започва възраждане на общинската болница. Здравно заведение във Върбишко няма от десетилетия, а най-близката болница е на 40 км. Общината е изтеглила кредит от 3 млн.лв. за ремонт на сграда и закупуване на апаратура. "Не спираме да работим във всички сфери, касаещи развитието на общината и изпълнихме една отдавнашна мечта на нашите съграждани и на младото поколение, което трябва да расте здраво, както духом, така и тялом", каза кметът. По думите му, когато има чуваемост към хората, желание и упоритост, не закъсняват и успехите. "Имам още недовършени дела и много идеи за добруването на всички ни и имам волята и нужния заряд да ги превърна в действителност", зарече се градоначалникът, който ръководи общината втори мандат.

На събора организаторите бяха поканили известният изпълнител Faruk K., на сцената се изявиха и танцови, и певчески състави от върбишките читалища. В събота кулминацията бяха народните борби със солиден награден фонд. Над 50 участници, разпределени в категории от 35 кг. до над 95 кг., спретнаха зрелищни шест часа битки на зеления тепих. Специалната награда - 120-килограмов коч спечели 21-годишният Танер Ридванов от Върбица след като тушира съперника си Бехчет Фикретов от Исперих. За първи път живата награда отива при местен човек, радваха се върбичани. В най-тежката група за пореден път фаворит стана републиканският медалист и настоящ треньор в Добрич Драгомир Стойчев.

Атракция-изненада на събора в Бяла река беше битка между петли. Петте пернати от породата "Хинт" обаче, се оказаха уморени от жегата и не влязоха в много разгорещена схватка. Петлите са на по година, разказа собственикът им Евгени Тасков-Пашата и обеща за следващото издание на събора догодина да бъдат в по-добра форма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България