Кметът на годината върши подвизи в Свищов

Генчо Генчев: Щастлив съм, когато и хората около мен са доволни

Кметът на Свищов Генчо Генчев изпраща първата година от мандата си удовлетворен. Той застана начело на крайдунавския град основно с подкрепата на БСП, но се радваше и на благословията на ГЕРБ и ДПС. С избирането му рухна синият бастион, както наричаха града на Алеко заради 16-годишното управление на кмета седесар Станислав Благов.

"Изминалите месеци бяха напрегнати, но много работа се свърши. Не се сбъднаха прогнозите на опонентите за разчистване на сметки, за лов на вещици, масови уволнения в общинските структури", казва Генчо Генчев.

Първенецът на Свищов се определя като заклет патриот. "Затова на видно място в кабинета си съм окачил клетвения лист, че ще служа винаги в интерес на гражданите на общината", обяснява Генчев.

Той не пропуска да посочи и огромните портрети на Васил Левски и Христо Ботев, които са срещу кметското бюро. И друга картина с лика на Апостола, рисуван с маслени бои, е с посвещение на новоизбрания президент ген. Румен Радев.

"Свищов бе първата община във Великотърновска област, която генералът посети при старта на предизборната си обиколка, и лично подари този портрет", пояснява Генчев.

Той не крие, че е заварил тежко наследство и още се бори със стари проблеми. В най-окаяно състояние била общинската болница, но за девет месеца дълговете й били стопени със 140 000 лева. Най-напред сменил ръководството и откакто д-р Венцислав Михов е директор, здравното заведение започнало да излиза от финансовия колапс.

"Увеличени бяха клиничните пътеки. Изплатени са забавените 4-5 работни заплати на персонала. Ремонтирахме канализацията. Сключиха се ефективни договори за доставка на медикаменти, а цените паднаха с 40%. С близо 1 лв. намалихме стойността на храната и сега порционът е 1,60 лв. с ДДС. Прекратихме неизгоден договор за обслужване на медицинските отпадъци. Преди болницата е плащала по 800 лв. месечно за тази услуга, а сега не дължи нито лев", изрежда Генчев.

Съвместно с Румъния е разработен проект за доставка на реаномобил и скенер на обща стойност около 1,7 млн. лв. Осигурени са 400 000 лв. и ще бъдат вложени за подобряване условията на работа в болницата. Разработен е проект за енергийна ефективност за 4 млн. лв., който е одобрен на първи етап.

"През няколко дни лично ходя в болницата, защото държа на място да се запознавам с това, което се прави, както и с неуредиците. От общинската хазна сме осигурили 40 000 лв. за балнеолечение в едно от отделенията, което ще се захранва с минерална вода", разкрива Генчев. От общинския бюджет са платени 30 000 лв. за разработване на минералните извори. В момента целебната вода се излива нахалост, а има идея да се използва за оздравителни процедури.

"Продължаваме да настояваме държавата да ни предостави бившите казарми. Имотите пустеят и наподобяват джунгла. Обявени са за публична продан, но няма желаещи да ги купят. Спекулация са твърденията, че базата ще бъде използвана за бежански лагер", подчертава Генчев.

Градоначалникът не премълчава неприятностите, които го връхлетели в началото на управлението. Единият проблем бил с изграждането на пречиствателна станция. В екосъоръжението са налети над 30 млн. лв., но поради неспазени процедури по проекта на общината били наложени санкции за над 700 000 лв.

"Успяхме да разплатим тази сума благодарение на наложена глоба на химическия комбинат "Свилоза" за замърсяване на въздуха. По друг проект за подобряване на градската среда пък общината е санкционирана с 900 000 лв. Обжалвахме финансовата рестрикция в съда и тя бе намалена на 250 000 лв. Но и тази сума жалим на следващата инстанция и се надявам, че глобата ще бъде отменена", разкри Генчев.

Сериозно изпитание се оказала и реконструкцията на уникалната свищовска църква "Свето Преображение". Още преди 3 г. бил разработен проект за укрепване на сградата, по който са отпуснати над 600 000 лв. Храмът обаче и до днес не може да се ремонтира, защото се оказало, че проектът не е издържан и ако започнат строителни дейности по него, постройката ще се събори.

"Дейностите по обекта на три пъти бяха спирани. Наложи се да започнем всичко отначало. Изготвихме нов проект, който мина през одобрение от Националния институт за недвижимите паметници на културата. Направени бяха допълнителни сондажи, усилени бяха основите на храма и предстои да се монтират обтегачи, които да укрепят стените. Така направихме, че средствата да стигнат и за цялостен ремонт на покрива. После ще кандидатстваме за пари по "Красива България" за ремонт на кубетата", изрежда Генчо Генчев.

С действията си той показва, че кметът не е само управленец, но и добър стопанин. Още щом седнал на горещото кресло, Генчев установил, че подписаният от предшественика му договор за сметосъбиране ощетява гражданите.

"Договорът предвижда общината да плаща по 67 лв. за тон битови отпадъци, които извозва на сметището в Санадиново край Никопол. Това е най-високата тарифа в България. Отказах да изпълнявам споразумението и вече 4 месеца возим отпадъци, без да плащаме, като настоявам условията да се предоговорят", категоричен е Генчев.

Напористият кмет информира, че експертите от община Свищов са разработили и подали 26 проекта за близо 64 млн. лв. Девет от разработките вече се изпълняват. Само през тази година успяхме да привлечем над 1,1 млн. лв. за образованието; 2,4 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяване на публичната инфраструктура, а 5,4 млн. лв. за облагородяване на градската среда.

Други 2,5 млн. лв. ще се инвестират в културната сфера. Участваме в международен проект заедно с още седем страни за подпомагане на предприемачеството. Той е на обща стойност 960 000 евро, като 120 000 евро ще получи Свищов", изброява Генчо Генчев.

Така общината е една от първите в страната с подписани проекти по програма "Региони в растеж" благодарение на качествените проекти. Тя е получила солидна сума от дирекцията по вероизповедания за ремонт на 7 църкви по селата.

"Лично под мое наблюдение бе асфалтиран разбит път в с. Вардим, който поема интензивен трафик на камиони и се бе превърнал в многогодишна сага. Завърши и укрепването на брега край селото, който бе изяден от р. Дунав и водите навлизаха в дворовете и къщите. Асфалтиран бе мостът в с. Ореш, а музеят в с. Горна Студена - основно ремонтиран", подчертава Генчев.

Управникът е горд с обособяването на кризисен център в с. Овча могила. Там вече има денонощно на разположение спасителен екип с линейка и пожарна.

Неотдавна Генчев научил, че в трезора на местния Исторически музей се пазят готското и свищовското златно съкровище. Той разпоредил да се изработят реплики на уникалните предмети. "Златните накити от готското съкровище, открити в древноримския град Нове, стояха заключени в каси и никой не ги виждаше. Това са фибула (безопасна игла - б.а.), детска гривна, изящни фигури на муха и орел с емайл", разяснява Генчев.

По негова инициатива са отпечатани луксозни рекламни брошури на находките. Свищовското златно съкровище е заминало на изложение във Виена.

Генчев работи упорито и за привличане на инвестиции. Провел е срещи с турски, американски и немски предприемачи. Щатските бизнесмени оглеждали района за изграждане на производствена база за резервни части за селскостопански машини. Немска компания ще инвестира 1 млн. лв. в предприятие за медицински изделия. Във фабрика ще бъде превърнат физкултурният салон на бивше училище, където ще работят 40 души.

"Щастлив съм, когато и хората около мен са доволни. Вярващ човек съм и моят покровител е св. Георги. Заради това помогнах да бъде изграден параклис в старческия дом. Иконостасът вече е готов и ще бъде осветен на Бъдни вечер.“

Вложените енергия, труд и амбиция не останали незабелязани и преди броени дни първенецът на Свищов бе отличен с приз "Кмет на годината". За любими лични занимания почти не му остава време. Когато чуе народна музика обаче, и сърцето, и краката му сами заиграват, защото години наред е бил солист в танцов състав.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи