Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Кметът на Елена участва в сесията на Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург

Снимка: Веселина Ангелова

Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев е в Страсбург, където ще вземе участие в 33-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа като ръководител на националната ни делегация. Сесията се открива днес и ще продължи до 20 октомври. На нея ще продължат дебатите от сесията през март подецентрализирани политики за успешна интеграция на мигрантите. Поканениса за участие деца бежанци и известни политически личности, с които ще се обсъди специфичният проблем за интеграцията на децата мигранти.

Три тематични дебата са в дневния ред на сесията. Първият е за младите хора и откритото управление в борбата срещу корупцията. Делегатите ще дискутират борбата с корупцията и прозрачността на обществените поръчки на местно и регионално ниво, системните проблеми при поръчките, които създават корупционни рискове, като слабата експертиза, феноменът „въртяща се врата“ и липсата на практически стъпки и насоки, които местните и регионални власти да следват за намаляване на корупционния риск.

„Един от докладите за разглеждане и одобрение е на тема „По-добро бъдеще за селските райони в Европа” – открои акцентите инж. Млъзев преди заминаването за Страсбург.

В някои от държавите членки на Съвета на Европа селските райони са сред проспериращите и добре функциониращи райони, докато други обезлюдяват, населението им застарява, нивата на бедност и на пустеещите земи са високи Тези различия между селските райони се засилват след финансовата криза от 2008 г. В становището се призовават местните власти да изготвят местни селски стратегии в партньорство с всички, които могат да допринесат за развитието на общините, да се за да дат минимални стандарти, за да се гарантира приемственост в предоставянето на основни услуги, за подобряване на образованието и обучението и в подкрепа на предприемачеството и иновациите за диверсификация на местната икономика. Искане ще бъде оправено и към Комитета на министрите да призове правителствата да разработят нови политики за развитие на селските райони, коитосаедновременноадаптираникъмспецифичнитеособености и се основават на териториалния и много сектор е инвестиционен подход и насърчавато-голямата справедливост и благополучието в тези области.

Всички 47 държави членки на Съвета на Европа ще отбележим заедно на тази пленарна сесия две десетгодишнини – на Европейската седмица на местната демокрация и на Конкурса „Dosta!“Европейската седмица на местната демокрация е доброволна инициатива, координирана от Конгреса, която се провежда всяка година около 15 октомври, в чест на годишнината от подписването на Европейската Харта на местното самоуправление. Конкурсът „Dosta!“ се провежда от 2007 г. и е за общини, които са реализирали проекти за насърчаване интеграцията на ромите – сподели още еленският кмет.
В сесията ще участва и младежки делегат от България, студентка от Софийския университет „Климент Охридски“, която представи добри практики от страната по онлайн платформи за интеграция на хората с увреждания. Инициативата на Конгреса за участие на младежки делегати се реализира много активно след приемането на Европейската Харта за участие на младежите в обществено- политическия живот на местно и регионално ниво през 1992 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.