На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Кметът на Елена участва в сесията на Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург

Снимка: Веселина Ангелова

Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев е в Страсбург, където ще вземе участие в 33-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа като ръководител на националната ни делегация. Сесията се открива днес и ще продължи до 20 октомври. На нея ще продължат дебатите от сесията през март подецентрализирани политики за успешна интеграция на мигрантите. Поканениса за участие деца бежанци и известни политически личности, с които ще се обсъди специфичният проблем за интеграцията на децата мигранти.

Три тематични дебата са в дневния ред на сесията. Първият е за младите хора и откритото управление в борбата срещу корупцията. Делегатите ще дискутират борбата с корупцията и прозрачността на обществените поръчки на местно и регионално ниво, системните проблеми при поръчките, които създават корупционни рискове, като слабата експертиза, феноменът „въртяща се врата“ и липсата на практически стъпки и насоки, които местните и регионални власти да следват за намаляване на корупционния риск.

„Един от докладите за разглеждане и одобрение е на тема “По-добро бъдеще за селските райони в Европа” – открои акцентите инж. Млъзев преди заминаването за Страсбург.

В някои от държавите членки на Съвета на Европа селските райони са сред проспериращите и добре функциониращи райони, докато други обезлюдяват, населението им застарява, нивата на бедност и на пустеещите земи са високи Тези различия между селските райони се засилват след финансовата криза от 2008 г. В становището се призовават местните власти да изготвят местни селски стратегии в партньорство с всички, които могат да допринесат за развитието на общините, да се за да дат минимални стандарти, за да се гарантира приемственост в предоставянето на основни услуги, за подобряване на образованието и обучението и в подкрепа на предприемачеството и иновациите за диверсификация на местната икономика. Искане ще бъде оправено и към Комитета на министрите да призове правителствата да разработят нови политики за развитие на селските райони, коитосаедновременноадаптираникъмспецифичнитеособености и се основават на териториалния и много сектор е инвестиционен подход и насърчавато-голямата справедливост и благополучието в тези области.

Всички 47 държави членки на Съвета на Европа ще отбележим заедно на тази пленарна сесия две десетгодишнини – на Европейската седмица на местната демокрация и на Конкурса „Dosta!“Европейската седмица на местната демокрация е доброволна инициатива, координирана от Конгреса, която се провежда всяка година около 15 октомври, в чест на годишнината от подписването на Европейската Харта на местното самоуправление. Конкурсът „Dosta!“ се провежда от 2007 г. и е за общини, които са реализирали проекти за насърчаване интеграцията на ромите – сподели още еленският кмет.
В сесията ще участва и младежки делегат от България, студентка от Софийския университет „Климент Охридски“, която представи добри практики от страната по онлайн платформи за интеграция на хората с увреждания. Инициативата на Конгреса за участие на младежки делегати се реализира много активно след приемането на Европейската Харта за участие на младежите в обществено- политическия живот на местно и регионално ниво през 1992 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.