Задигнаха каса с 680 лв. от оръжеен склад (обзор) Апашите и колата им са заснети от 5 камери

CNN спечели делото срещу Белия дом за отнетия пропуск на репортер

МРРБ: Електронната уикенд винетка ще струва 10 лв.

Тереза Мей назначи двама нови министри

Цигани убиха пътник във влак (обзор) Задържани са брат и сестра от клана Мутафчиеви от Ихтиман

Нинова: Докато съм председател, няма да има коалиция с ГЕРБ

Марин Льо Пен: Европа греши, че води Студена война срещу Русия

Кариерен форум за българи в Германия на 29 ноември

Словакия удостои трима българи с най-високото си отличие

Oтбелязват 130-годишнината от рождението и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски

България, Турция и Русия с общ проект за гастрономически туризъм в региона на Черно море

Спипаха 22-годишен да драска по паметника на Съветската армия в София, арестуваха го (СНИМКИ)

МЗ купува 280 нови линейки за 38,3 млн. лева Подписват договорите в понеделник

Цветан Цветанов: Един президент трябва да е независим, а Румен Радев много ясно вече се позиционира при БСП

8 жертви и тотален хаос по пътищата в САЩ след първия сняг (ВИДЕО, СНИМКИ)

Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново очертаване на Натура за Калиакра

Кметовете на Каварна и Шабла Нина Ставрева и Мариян Жечев, както и десетки жители на Крайморска Добруджа получиха преди седмица уверение от министър Нено Димов, че експерти на МОСВ заедно със сформираните 4 местни работни групи от секторите земеделие, туризъм, енергетика и рибарство на място ще обсъждат границите на "Комплекс Калиакра". Снимка: Община Каварна

Кметът на Каварна Нина Ставрева настоява за ново очертаване на границите на зона „Натура“ – за комплекса Калиакра. Според директора на Районната инспекция по околна среда и води във Варна, границите са ясни, и те са картирани, според евроизискванията и приети от ЕК. В началото на август министър Нено Димов издаде заповед, с която забрани дейности единствено в понто-сарматската степ.

Доцент Антоанета Петрова, която е и контактното лице в България за Евроепйския червен списък за защитени растения е категорична, че понто-сарматската степ попадаща в Натура зоната – Калиакра е уникална, много ценна за биоразнообразието територия. Формирала се е преди 10 милиона години. Половината от степите попадат в резервата Калиакра, който съществува пък още от средата на миналия век.

„Тя е изключително богата на растителни видове и като такава, като такова местообитание е място за живот на редица животински видове.Тя е част от природното наследство на Европа“, смята доц. д-р Антоанета Петрова – ботаник директор на Ботаническата градина на БАН пред камерата на БНТ .

Обследването започва още в далечната 1989 година. По-късно през 2002, когато страната ни води преговори за присъединяване към Европейския съюз е началото на по-детайлни научни изследвания на терените, които са потенциално ценни. Началото на теренната картировка е 2011-2012 година. Преди да бъдат одобрени от Европейската комисия, териториите са минали през цедката на български и европейски проверки.

В кметството на община Каварна обаче не вярват на направените проучвания. Казват, че в тях има много грешки, че са засегнати урбанизирани територии. По техни данни степите са 349 хектара, а собствениците са над 2 000. Анализите са от Интегрирания план за управление и от данните за Общият устройствен план и картите, публикувани от Екоминистерството.

„Не може да не бъде отчетен начинът на трайно ползване на имотите, които попадат в защитените зони. Всъщност онова, към което ние се стремим, е да получим първичните научни данни за теренните проучвания, тук на място и методологията на базата, на която са направени очертанията на защитените зони.“, катеегорична е Нина Ставрева – кмет на община Каварна.

На среща между кметът Нина Ставрева и директорът на Екоинспекцията във Варна все още се сравняват границите на зоните според различни карти. А тя зоната е обявена през 2008 година. Ставрева настоява да се направи прекартиране, според нея това ще е по-евтино от обезщетяване на собственици или дори плащане на наказателни глоби, наложени от Европейския съд.

Шефът на Екоинспекцията във Варна – Христина Генова, контрира, че зоните са очертани, минали са през МС, одобрени са от Съвета на Европа и Европейската комисия.Защитена зона може да има навсякъде, където има местообитание на видове, които са приоритетни за опазване. Включително могат да бъдат и в селищните образования.  И гробища, но това вече е въпрос на преценка от експертите.
Нина Ставрева твърди, че местните общности са стресирани, въпреки че цялата информация отдавна е публична и всеки, който се интересува, може да я разгледа.

„Ние търсим грешка и казваме, че тук е необходима смелост на чиновниците от МОСВ, които са допуснали тази грешка. Решаването на казусът „Калиакра“ е в ръцете на експерти и работни групи. Но най- важното е да се намери баланс и хармония между природата и хората“, категорична е Ставрева.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.