Поне 150 хил. евро за луксозен апартамент 60% от сделките стават на етап “в строеж”

Службите в няколко града се мобилизират за учение, включващо авария в АЕЦ „Козлодуй“ Учението ще наблюдават представители на МАЕ, Беларус, Украйна, Русия и Япония

Поет блъсна с кола човек на пешеходна пътека Недялко Йорданов опитва да избегне правосъдието

Търсят още 9 съдебни заседатели в Търговище

Арестуваха предполагаемия посредник в убийството на журналистката Дафне Галиция

И медия в Малта гръмна за скандала с Efbet

Бургазлии с подаръци за деца и възрастни в неравностойно положение Кампанията „Подари от сърце“ на Община Бургас насърчава благотворителността

Синдикатите не са отказват от общия национален протест заради болничните

Вицепремиерът Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България

Изграждат бази за собствено ползване Автомобилната индустрия е активна

Противниците на Гешев във ВСС три пъти се отрекоха от тезата, че избор с един кандидат не е избор

Вижте кадри от ареста на разбитата група за фалшиви документи (СНИМКИ и ВИДЕО)

АПИ: От утре се въвежда зимното поддържане на пътищата Пътната агенция мобилизира 3000 снегопочистващи машини

Шофьорка се преобърна с колата си в канавка

Ердоган: Ще търсим алтернативи, ако САЩ упорстват с условията за Ф-35

Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново очертаване на Натура за Калиакра

Кметът на Каварна Нина Ставрева настоява за ново очертаване на границите на зона „Натура“ – за комплекса Калиакра. Според директора на Районната инспекция по околна среда и води във Варна, границите са ясни, и те са картирани, според евроизискванията и приети от ЕК. В началото на август министър Нено Димов издаде заповед, с която забрани дейности единствено в понто-сарматската степ.

Доцент Антоанета Петрова, която е и контактното лице в България за Евроепйския червен списък за защитени растения е категорична, че понто-сарматската степ попадаща в Натура зоната – Калиакра е уникална, много ценна за биоразнообразието територия. Формирала се е преди 10 милиона години. Половината от степите попадат в резервата Калиакра, който съществува пък още от средата на миналия век.

„Тя е изключително богата на растителни видове и като такава, като такова местообитание е място за живот на редица животински видове.Тя е част от природното наследство на Европа“, смята доц. д-р Антоанета Петрова – ботаник директор на Ботаническата градина на БАН пред камерата на БНТ .

Обследването започва още в далечната 1989 година. По-късно през 2002, когато страната ни води преговори за присъединяване към Европейския съюз е началото на по-детайлни научни изследвания на терените, които са потенциално ценни. Началото на теренната картировка е 2011-2012 година. Преди да бъдат одобрени от Европейската комисия, териториите са минали през цедката на български и европейски проверки.

В кметството на община Каварна обаче не вярват на направените проучвания. Казват, че в тях има много грешки, че са засегнати урбанизирани територии. По техни данни степите са 349 хектара, а собствениците са над 2 000. Анализите са от Интегрирания план за управление и от данните за Общият устройствен план и картите, публикувани от Екоминистерството.

„Не може да не бъде отчетен начинът на трайно ползване на имотите, които попадат в защитените зони. Всъщност онова, към което ние се стремим, е да получим първичните научни данни за теренните проучвания, тук на място и методологията на базата, на която са направени очертанията на защитените зони.“, катеегорична е Нина Ставрева – кмет на община Каварна.

На среща между кметът Нина Ставрева и директорът на Екоинспекцията във Варна все още се сравняват границите на зоните според различни карти. А тя зоната е обявена през 2008 година. Ставрева настоява да се направи прекартиране, според нея това ще е по-евтино от обезщетяване на собственици или дори плащане на наказателни глоби, наложени от Европейския съд.

Шефът на Екоинспекцията във Варна – Христина Генова, контрира, че зоните са очертани, минали са през МС, одобрени са от Съвета на Европа и Европейската комисия.Защитена зона може да има навсякъде, където има местообитание на видове, които са приоритетни за опазване. Включително могат да бъдат и в селищните образования.  И гробища, но това вече е въпрос на преценка от експертите.
Нина Ставрева твърди, че местните общности са стресирани, въпреки че цялата информация отдавна е публична и всеки, който се интересува, може да я разгледа.

„Ние търсим грешка и казваме, че тук е необходима смелост на чиновниците от МОСВ, които са допуснали тази грешка. Решаването на казусът „Калиакра“ е в ръцете на експерти и работни групи. Но най- важното е да се намери баланс и хармония между природата и хората“, категорична е Ставрева.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.