Кметът на Калофер патентова слогана "Да запазим заедно българското"

Слоганът „Да запазим заедно българското”, както се нарича съборът на животновъдите, отглеждащи местни породи, вече е патентован и регистриран от кмета на Калофер Румен Стоянов. Това кметът на родния град на Христо Ботев направи в качеството си на председател на Националната организация на развъдчиците на автохтонни породи овце, а новината бе съобщена по време на 12-ия национален събор на местните породи, който традиционно се провежда в Калофер и е под надслов „Да запазим заедно българското. „Целта на патента е да се заостри вниманието на обществото и институциите на властта върху развитието на българското животновъдство”, коментира Румен Стоянов.

По време на събора в местността „Паниците” край Калофер животновъдите от Подбалкана поискаха специални етикети за продуктите, произведени от редки породи български животни. Сред застрашените български породи овце са каракачанска, среднопланинска, меденочервена шуменска, реплянска и дъбенска. Въпреки трудностите все още има мераклии, които да отглеждат българско сиво говедо, каракачански кон и дългокосместа калоферска коза. Животновъдите признаха, че заради липсата на вътрешен пазар са принудени да продават продуктите си в чужбина. Според животновъдите трябва да се направи и вътрешен пазар и всеки от тях да знае кога може да си продава стоката и продукцията.

Председателят на националната организация на развъдчиците на автохтонните селскостопански овце в България каза, че вече е запознал комисията по земеделие и храни в Народното събрание с искането на животновъдите за етикиране на произведените продукти от тези български породи, което ще спомогне за отварянето на родния пазар.

„До този момент нашите производители са мачкани с цена. Затова трябва да има специални етикети за продуктите, произведени от редки български породи, защото там наистина ще има още по-добро качество. Нашата организация вече разполага с отлична ДНК лаборатория, която трябва да се използва рационално. Тя може да изследва и гарантира качеството на продуктите от тези изчезващи породи, които не са лесни за отглеждане, но са много ценни”, коментира Румен Стоянов.

Той допълни, че същото предложение е депозирано и в Министерството на земеделието и храните. „Не е достатъчно само текстът на етикета да е на български, ние настояваме съставките на хранителния продукт да бъдат изцяло родно производство. Задължително на етикета трябва да бъде отбелязано от каква порода животни са млечните и месните продукти, както и от кой район са животните, чиито продукти са използвани в съответното хранително изделие”, допълни кметът на Калофер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони