Кметът на Карлово почете жертвите на комунизма

Кметът на Община Карлово и зам.-председател на Националния съвет на СДС д-р Емил Кабаиванов почете днес жертвите на комунистическия режим заедно със заместник-кмета Антон Минев, зам.-председателя на местния парламент Анастасия Чолакова, общински съветници, общественици и граждани. Всички те се поклониха пред поваления Кръст, издигнат през 2004 г. в памет на жертвите от политическото насилие след 9 септември 1944 г. Карлово е един от малкото градове у нас, където има паметник на жертвите от комунистическите репресии, като средствата за него са събрани от дарения.

На 1 февруари се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд, който през 1945 г. осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Още съдия ден са изпълнени и присъдите , а много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. По доклад на Държавна сигурност за 9 месеца от страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.