Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Кметът на Копривщица: Ако получаваме целево 400 000 лева на година, градът ще светне

Общинското ръководство на Копривщица поиска помощ от държавните институции за правилното определяне на статута на града и за неговото развитие.

“МРРБ трябва да даде пояснение по какъв начин ще бъдат насърчавани собствениците на имоти, които застрашават и загрозяват града, да ги поддържат”, заяви кметът Генчо Герданов на пресконференция в София. “Всички институции – Министерски съвет и Народно събрание, трябва да помагат на такива градове, особено на Копривщица, която е олицетворение на всичко българско и родно”, подчерта той.

Герданов поясни, че идеята е да се ускори изготвянето на общия устройствен план, което все още не е приключило и определянето на правния статут на града в него.

“Тези дни думата “Копривщица”, за която разбрах, че е свещена и благодаря на всички, разбуни духовете. Не съм занимавал ГЕРБ с казуса. Хората в тяхната централа са интелигентни и четат всички документи”, обясни още кметът.

kris-1small

Според Герданов Копривщица не трябва да се третира като градче с 2200 жители, а като град с население 15 000 жители, защото на такива градове се обръща повече внимание.

“Ако в общинския бюджет влизат целево всяка година по 400 000 лева, Копривщица ще светне”, поиска кметът.

Никога не е ставало дума за отпадане на статута на Копривщица като град – културно наследство, обясни Рашко Христов, председател на Общинския съвет. “Това не е от компетенциите на ОбС. Става дума за изготвянето на общия устройствен план на града и за правилното вписване на статута на града в него”, каза той.

“Свидетели сме как една лъжа, публикувана във фейсбук, разпали обществен дебат. Граждани от цялата страна и политици коментираха, без да са наясно за какво става дума. Нима няма институции в България, които компетентно да решат казуса”, попита председателят на ОбС. Христов апелира компетентните специалисти да изкажат мнението си дали ОУП е полезен за развитието на града.

“Копривщица няма вода, инфраструктура и канализация. Всеки петък хотелиерите треперят дали ще има вода и ток”, оплакаха се представители на местния бизнес. И допълниха, че подмяната на 1 кв. метър калдъръм струва 120 лева.

“Никога и никъде никой не е пожелал да се променя статута на Копривщица. В решение 166 на ОбС няма такова нещо”, заяви на свой ред бизнесменът Радослав Йовков. Той бе обвинен в оказването на натиск върху общинарите при взимането на спорното решение.

Той обясни, че идеята на промяната е думите “архитектурно-исторически резерват”, а не статутът, да отпаднат и да бъде нанесено коректно, според Закона за културното наследство, определението “Недвижима културна ценност” в категория “Национално значение”.

“Копривщица трябва да запази статута си и аз никога не съм заявявал, че този статут пречи на моите бизнес намерения”, декларира Радослав Йовков.

Ако не се направят нови проекти, които да са съобразени с визията на града, той със сигурност ще бъде загубен. Единственото развитие, което сега се предвижда, е да бъдат разширени гробищните паркове. Всички точки в решението са съобразени само и единствено с това Копривщица да се запази и развива”, заяви той.

В Закона за културното наследство не съществува определение “културно-историческо наследство”, но всички градове, които досега са имали такъв статут, ще го запазят, обясни арх. Малеева от Министерство на културата. Според нея в Общия устройствен план на града трябва да съществува само определението “Архитектурно-исторически резерват”, докато бъде изготвена новата категоризация.

Копривщица може да се развива в южно направление, каза още тя и попита защо нищо не се случва в Квартал 120, който е отреден за жилищно строителство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Хубаво и китно градче,ама и то е обречено на загиване от неколцина алчни и продажни общинари от ГЕРБ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.