Кметът на Кричим се жалва от абсурдна заповед на държавна агенция

Кметът на Кричим Атанас Калчев се оплака в петък от абсурдно искане, получено в общината, от Държавната агенция "Метрологичен и технически надзор" (ДАМТН). Оттам са дали на кмета на Община Кричим 30-дневен срок да представи всички договори, с които е предоставил за стопанисване и експлоатация язовирни стени и съоръжения към тях. Ако не изпълни в срок заповедта, градоначалникът рискува да бъде санкциониран с глоба в размер от 1000 до 20 000 лв.

"Ако някой знае отговора и начина, по който да изляза от този ПАРАГРАФ 22, нека да ми каже, за да не налагат изкуствени заплахи с имуществени санкции в размер от 1000 до 20 000 лева на Община Кричим", призова кметът Атанас Калчев, който е бивш служител на МВР и е свикнал да изпълнява всяка заповед от началниците си.

"По обясними причини Община Кричим подобни сключени договори няма. ДАМТН е производна на държавата, а чиновниците й не знаят какво притежава държавата. Язовирите "Въча" и "Кричим" попадат в териториите на три области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, и 3 общини - Кричим, Брацигово и Девин. Язовирите "Въча" и "Кричим" са публична държавна собственост и се стопанисват от "НЕК" ЕАД в едно със съоръженията към тях. Язовирите са от списъка на Приложение 1 към чл. 13 от Закона за водите. Освен това обектите от каскадата "Доспат-Въча", в която попадат двата язовира, с Постановление 181 на Министерски съвет от 20 юли 2009 г. са определени за стратегически обекти и са свързани с дейности, които са от значение за националната сигурност на Република България", допълва кметът на Кричим Атанас Калчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони