883 цивилни са убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак

Пребита и ограбена 75-годишна жена вдигна на бунт жителите на Златарица

Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

САЩ се надяват, че ще бъде постигнат напредък към мир на Корейския полуостров

Вътрешният министър Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с около 29%

Регистрирани са над 40 турски нарушения над въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Кметът на Кърджали Хасан Азис: Кой иска да прекъсне традицията на Богоявление?

Снимка: Архив

“На Богоявление 6 януари Кърджали за пореден път ще очаква висок гост- Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който ще оглави тържествената литургия и ритуала по хвърлянето на кръста в нашия град. Това е добрата новина. Лошата е, че сме свидели на поредното прекъсване на една утвърдена традиция за хвърляне на кръста във водите на река Арда.” Това пише кметът на Кърджали инж. Хасан Азис в официална позиция.

Ето и останалата част от неговата позиция.

Изразявам огромното си възмущение и огорчение от опитите за насилствена намеса в отбелязването на традиционния за Кърджали – Йордановден.
За съжаление ритуалното хвърляне на кръста в Кърджали по повод големия християнски празник Богоявление – Йордановден, е повод за политически състезания.
Като състезатели мога да посоча – определени личности, със силови и груби методи, които погазват религията и традициите за свои лични и политически цели.

В конкретика – груба намеса на Полицията в свободното упражняване на религиозните обичаи и грубо потъпкване на свободата на вероизповеданието, това е в противовес с правото на свободен избор и практикуване на религия, всичко това намира своята регламентация основно в чл.13 и чл.37 от Конституцията на Република България. Още в раздел І – Основни начала /чл.13, ал.1 и 2/ – е закрепен принципът, че вероизповеданията са свободни, както и че религиозните институции са отделени от държавата.

Този грозен акт е опит да се наруши един обичай, който води началото си от 1912 г., и е пореден знак за безсилието и злобата, които са завладели опонентите ми. За тях границата на морала не съществува. Нито през времето на развития социализъм, нито през 28-годишния преход, историята помни такова безумие. Председателят на Народно събрание на Република България се опитва да прекъсне една традиция, възползвайки се от позицията, която заема, и властта, с която разполага, за да “регулира” начина на свободно упражняване на религиозните убеждения. Обидно за всички жители на Кърджали.

Всяка година отбелязваме този ден по различен и иновативен начин за Кърджали и България ( както е хорото в Калофер), наш стремеж винаги е било да опазваме традициите и да създаваме общоградски празник.

От тук съм провокиран да задам въпроси, на които търся отговори.

Това ли е демокрацията в България? Да прекъсваш една утвърдила се през годините традиция и насилствено да насочваш провеждането на религиозно мероприятие от едно място на друго? Измерва ли се демокрацията със събирането на религиозните водачи и посредством властта, с която разполагаш, да ги задължаваш как и къде да провеждат своите обреди?.

Положихме неимоверни усилия да изградим Кърджали като Столица на толерантността, но с тези си действия се показва, че търси точно обратен ефект. Ролята и мястото на религията в съвременната демокрация са от огромно значение, което няма нищо общо с парадирането със сила и власт.

Кому е нужна тази показност – парад на силата, парад на властта, парад на задължителното празнуване на едно място?

Една друга партия се опита да вкара Мюфтийството в „правилно“ политическо поведение, а сега други пак със силата на властта се опитват да вкарват християнските водачи в друга „правилна“ политическа линия. Къде остава религиозната свобода – питам аз?! И запознати ли са всички тези опитващи се да узурпират празниците ни, че правото на вероизповедание е гарантирано като лично право, упражняването, на което не се обуславя от наличието на държавно санкционирана правно-организационна форма.
Религията може да се практикува свободно, както от регистрирано вероизповедание, така и от обединение от вярващи, които не са се регистрирали като юридическо лице, така и от отделния вярващ.
Затова на Йордановден ще ви очаквам като по традиция – за здраве и берекет на Кърджали.

Свободата и традициите са непреходни!
Кърджалийци ще продължат своята традиция за Богоявление!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.