Кметът на Малко Търново пред "Труд": Президентът идва на Петрова нива

Илиян Янчев: Не на същата дата да се прави събор и в Жеравна

Президентът Румен Радев пристига за тържествата на Петрова нива в събота вечерта. Това съобщи кметът на Малко Търново Илиян Янчев пред "Труд". След пристигането на държавния глава, ще започне заупокойна молитва в памет на жертвите на Илинденско-Преображенското въстание, след което Румен Радев ще приеме строя на тържествената заря проверка.

Националният възпоменателен събор в местността е по повод 116-та годишнина от въстанието.

На 29 юни 1903 г. именно тук се взема решение за обявяването му. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.

За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

На същата дата в Жеравна, от известно време се провежда събор на народните носии. "Ако някой е наистина патриот, мястото му е на Петрова нива", коментира още кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Коментари

Задължително поле