Кметът на Нова Загора Николай Грозев пред “Труд”: При нас се случват хубави неща и с малко пари

- Г-н Грозев, в други градове правят протести, за да запазят общинските си болници. Вие избрахте приватизацията. Защо?

- Думата приватизация не звучи добре. Това е непопулярно, но разумно решение. Според нас е най-правилното в сегашната ситуация и силно вярваме, че ще е за добро. Нашата болница има пет отделения – детско, родилно, вътрешно, инфекциозно и неврология. Хирургията бе закрита преди доста време, съществува проблем с обезпечаването на специалисти. През всичките тези години, откакто съм кмет, винаги сме й помагали финансово. Средно с по 100 хил. лева, а през миналата година - дори с 200 хил. лева. Но въпреки това, нещата не се подобряват, а напротив. Може би подобни проблеми има и на други места в страната. Нашето мнение е, че общинското здравеопазване изостава в сравнение с държавното и частното. Стигнахме до извода, че, ако болницата бъде продадена, в частни ръце ще има по-добро медицинско обслужване. Просто собствеността ще е различна, ще продължи работата със здравната каса, но качеството на грижата ще е по-добро. Ако сега не направим тази трудна, но необходима стъпка, след време ще бъде късно заради опасността от декапитализация на дружеството.

- Ще бъдат ли запазени лекарите и персоналът, след като собствеността се смени?

- Ние на това залагаме: да бъде запазен предмета на дейност, да се търсят възможности дори за разрастването й, което автоматично включва и запазването на персонала. Към момента вече е изготвен правният анализ за състоянието на болницата, информационния меморандум. След приемането им от общинския съвет, ще се избере комисия, която ще предложи най-подходящия метод за приватизация и конкретните условия на процедурата. Очаквам до края на октомври да пристъпим към обявяването на същинската процедура. Вече има проявен интерес. Силно се надявам да дойде сериозен инвеститор, който да развива здравеопазването в общината.

- Да се надяваме! Наскоро отчетохте, че общината е успяла да ремонтира не само сградата на полицията, но и на пожарната. Колко ви струва това?

- Ние използвахме възможност, която предоставя Оперативната програма “Региони в растеж” за саниране на жилищни и обществени сгради. И така с европейски средства обновихме сградата на Районното управление на МВР. Впрочем, тя не беше виждала основни ремонти повече от 50 години. Почти същото бе положението и с пожарната служба. Близо 10 млн. лева са постъпили в Нова Загора по ОП “Региони в растеж” и по националната програма, като средствата са вложени в енергийна ефективност на сгради. Сега завършваме санирането на последните 6 жилищни блока. С тях санираните сгради в Нова Загора стават 25, между които две училища, пожарна и полиция и 21 жилищни блока. За останалите ремонти разчитаме на собствени средства.

- Кои са най-важните ви обекти?

- Тече основен ремонт на Историческия музей – една знакова, емблематична за града сграда. Ще подобрим второ междублоково пространство в комплекс “Загоре”. Ще има детски площадки, кът с барбекю за възрастни, подземни контейнери, изкуствена водна площ – езеро, в което бихме искали да пуснем и птици с надеждата, че живущите там ще се грижат за тях. Много важно за мен е, че стартираме основен ремонт на градския стадион с изграждане на нови съблекални, нови покрити трибуни с козирка при спазване на всички изисквания за професионалния футбол, така че и спортните хора в Нова Загора да се чувстват добре при посещенията на мачовете на футболния ни отбор. Отборът ни от няколко години е в челото на класирането в Югоизточна В група. Продължаваме и ремонтите на улиците. Тази година ремонтирахме 6 и с тях броят на реновираните улици в Нова Загора става 55.

- Какъв е бюджетът ви тази година?

- Със средствата по програмите – близо 30 млн. лева. Имаме неголям кредит, който изплащаме спокойно, той е предоставен при много добри лихвени условия. Вижте, аз много пъти съм казвал и няма да се уморя да повтарям: хубави неща се случват и с малко пари! Важна е финансовата дисциплина и доброто управление на средствата. Вече осма година местните данъци и такси се събират почти на 100 процента. Хората виждат положителната промяна и смятам, че ни подкрепят.

- В началото на годината обявихте, че акцент в работа ви ще са селата. Какво направихте за тях?

- Правим ремонти в 16 села. Става дума за площадни пространства, улици, централни зони в населените места. Строителство има в Кортен, Баня, Дядово, Богданово, Каменово, Млекарево, Радецки, Ценино и т.н. Залагаме и много неща да се случат през следващата година, ако завършим тези обекти в срок. Искам да изкажа специална благодарност на премиера г-н Борисов за това, че бяха отпуснати средства за ремонт на 40 км от републиканската пътна мрежа в общината. Благодарение на това се извърши основен ремонт и на ул. “Цар Освободител” в Нова Загора, която е основна пътна артерия за преминаващите към Свиленград и Русе и е изход към магистрала “Тракия”. Тези средства не бяха насочени директно към бюджета на общината, но с тях по същество се подкрепи реновирането на една съществена част от пътната инфраструктура на нашата територия. Това няма как да не бъде оценено от нас и от всички жители на общината, които ежедневно ползват тези пътища. Затова наистина сме много благодарни на правителството за оказаната подкрепа. Разчитам, че в следващата година вече ще бъде извършен и ремонтът на жп-гарата в града. Тя е една от най-старите сгради и всички пътуващи се чудят, защо не сме я ремонтирали още. Но тя е отговорност на “Железопътна инфраструктура”. Имам уверение, че вече е включена в европейски проект.

- Има ли подкрепа проекта ви за Дома на доброто?

- Благодарен съм, че много хора и фирми откликнаха на идеята. С тяхна помощ проектът се случва. Домът на доброто се изгражда за най-големия ясновидец и лечител на народа дядо Влайчо от новозагорското с. Коньово. Сградата вече е готова в груб строеж, готово е и част от ландшафтното оформление на парка. Започнахме да градим и малък параклис, защото хората искат да има място, където да запалят свещичка. Проектирали сме две чешми в двора. Всички постройки ще бъдат достъпни за хората със затруднения. Има още много работа, но с подкрепата на благодарните хора и жителите на селото нещата се случват. Продължаваме с набирането на средства, за да довършим това начинание.

- Защо толкова много държите на този проект?

- Защото това е човекът, който е дарявал и преобразявал народа ни с добрините си и помощта, която е оказвал на болни и страдащи. Имал е дарба от Бога. Още приживе са го наричали “светец”. В Дома на доброто ще бъдат изложени негови вещи, библията му….Това ще е място, където хората да почувстват утеха, кураж и помощ в живота си.

Нашият гост

Николай Грозев е кмет на Нова Загора за трети пореден мандат. Идва от средите на бизнеса. Управлява  40-хилядна община, с 32 села. Повече от половината население живее в Нова Загора. Градът изцяло промени облика си през последните 11 години: централната част и парка бяха напълно обновени, местната администрация се настани в собствена сграда, голяма част от уличната мрежа бе ремонтирана, бе открита първата в града спортна зала и др. В последно време общината влиза в новините заради множеството строителни обекти, дарителската кампания за изграждането на Дом на доброто и заради намерението си да обяви за приватизация единствената болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта