На 18 юли 2019 да почерпят

„Лудогорец“ аут от Шампионската лига

Началникът на кабинета на Меркел: Тя е в добро здраве и е готова да довърши мандата си

Тръмп одобри среща на сенатор Рандъл Пол с иранския външен министър

Затиснатото от гума дете е в критично състояние Лекари от болницата във Велико Търново се борят за живота му

Българи кръщават свят извън Слънчевата система Отредени са ни звезда като Слънцето и горещ газов гигант като Юпитер

Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка

„Зелените” настояват за 4 ресора в Еврокомисията

Украинските моряци, задържани в Керченския проток, остават в ареста

„Фейсбук” е проводник на фалшивите новини Киберпрестъпленията се увеличават

България U20 срещу Русия на четвъртфиналите в Португалия

Бившият вътрешен министър Валентин Радев ще ръководи етичната комисия на ГЕРБ

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г. Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

В Словакия песимисти: „Левски“ е по-богат и по-опитен

Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров пред „Труд“: Искам хората да виждат какво е направено в Стара Загора

Наградата от националния конкурс „Кмет на гражданите“ за тази година получи градоначалникът на Стара Загора. Тя се дава на г-н Живко Тодоров заради инициирания местен референдум по сложния казус „Бедечка“. Жителите на града участваха през юни в допитване дали местността да бъде застроена или да се превърне в парк. Общината работи много активно по европейски проекти. Какво е успяла да постигне за шестте години досега, какви мерки се прилагат за намаляване на бюрокрацията – за това е разговорът с кмета на Стара Загора.

– Господин Тодоров, преди дни получихте приза „Кмет на гражданите” на голяма община от националния конкурс „Кмет на годината”. Какво стои зад тази награда?
– Зад нея стоят хората, които ме подкрепят, защото без тях е невъзможно да я завоювам. За мен наградата „Кмет на гражданите“ е много удовлетворяваща, защото показва, че хората са доволни от промените в града. Посветих я на д-р Евгений Желев – бивш кмет на Стара Загора в продължение на два мандата, който загина на 20 октомври при нелеп инцидент. Градът скърбеше, защото той беше човек близо до хората, и се стараеше винаги да скъси дистанцията. Ние никога не трябва да забравяме хората, които са допринесли за доброто на Стара Загора.
При връчването на наградата „Кмет на гражданите“ омбудсманът на Република България Мая Манолова обяви, че тя се дава главно заради инициирания местен референдум по сложния казус „Бедечка“, защото за първи път се питат гражданите по такъв важен въпрос. Българите не са свикнали на това. Смятам, че трябва да се чува мнението на хората и те да участват в управлението, а не само на четири години да бъдат избиратели. Общинският съвет с голямо мнозинство взе решение парковата част да бъде запазена, а около 100 декара, които са обрасли с храсти, да могат да бъдат застроявани. Поел съм лична отговорност по казуса „Бедечка“ и благодаря на премиера Бойко Борисов, че застана зад запазването на парка чрез предоставяне на държавни имоти на община Стара Загора, с които да бъдат обезщетени собствениците на терени край река Бедечка. На този етап са определени около 70 декара, които предстои да бъдат прехвърлени на Общината с решение на Министерския съвет.

– Областният управител на Стара Загора Гергана Микова внесе жалба срещу решението на Общинския съвет за Бедечка и на 15 ноември предстои заседание на Административен съд по делото.
– Ще изчакаме решението на съда и ще продължим с нашите действия, за да решим докрай този казус.

– Какви мерки прилагате за намаляване на бюрокрацията, доколкото това зависи от Общината?
– Това, което зависи от община Стара Загора по отношение на намаляване на административната тежест за гражданите и на бизнеса, е съкращаването на сроковете за издаване на документите. До края на ноември общинската администрация трябва да направи анализ кои документи могат да бъдат издавани служебно. Облекчаването на комуникацията между различните институции обаче зависи от държавната администрация. Хората трябва да бъдат обслужвани на едно гише и то да се намира в общините. В местните администрации трябва да бъдат създадени центрове, които гражданите да могат да осъществят всичко необходимо, свързано с Националната агенция за приходите, Пътна полиция, кадастър, община и др.

– Ще има ли Стара Загора индустриална зона с модерна визия?
– С „Индъстри Уоч“ и с Министерството на икономиката разработваме проекта за новата индустриална зона в Стара Загора, която ще бъде на територията на бившето опитно поле. Предлагаме да се създаде общинско дружество, в което ще апортираме земята. Държавата ще се включи с парична вноска за изграждане на инфраструктурата и ще стане съсобственик на индустриалната зона, която след изграждането ще започне да привлича инвеститори. Площта, на която ще бъде изградена, е 100 дка и при необходимост ще се разшири. Всичко това ще се случи съвсем скоро.

– Община Стара Загора работи активно по европейски проекти. Колко средства успяхте да привлечете за шестте години, през които сте кмет?
– Изпълнихме проекти за повече от 300 милиона лева с европейско финансиране и с името си гарантирам за разумното изразходване на всяка една стотинка. Гордея се с това, което правим, защото всички проекти са с видима полза за обществеността. През 2015 година беше завършен Интегрираният воден проект на Стара Загора. Той е на стойност близо 34 милиона лева по оперативна програма „Околна среда“. С него се решиха проблемите с водоснабдяването и канализацията на града. Изградихме модерна Регионална система за третиране на битовите отпадъци. Показахме античното наследство на Стара Загора. Автобусният и тролейбусният транспорт е изцяло подновен, направени са спирки с електронни табла, предстои да въведем видеонаблюдение в града. Много междублокови пространства са облагородени по проект „Зелена и достъпна градска среда“, направени са детски площадки. В момента се изпълнява мащабен проект за цялостна модернизация на площадното пространство и на пешеходната зона, които ще бъдат покрити с красив и устойчив бял гранит. Ще бъдат направени шадравани, места за отдих и за забавления. Центърът ще придобие модерна европейска визия, каквато нашият град заслужава. Предвижда се подобряване на пространствата около жилищните сгради и цялостно реорганизиране на търговските обекти. Ще бъде осигурен и достъп за хора в неравностойно положение и за родители с колички. В начало на участъка, от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Митрополит Методий Кусев“, ще има монумент, зад който ще започне зелена зона с висока растителност и пейки. По бул. „Митрополит Методий Кусев“ на юг от главната улица, в средната зона ще бъдат поставени нови столчета за отдих, а от двете им страни ще се обособят зони за свободно преминаване. Заетите от заведенията площи ще бъдат позиционирани изцяло по периферията на улицата. Настилката ще бъде ремонтирана и ще бъде заменена с мрамор.
Пред сградата на Областна администрация ще се обособят места за провеждане на концерти и други изяви. Пред сградата на бившия Електродом ще се оформи ново площадно пространство, изпълнено със зелени острови и нови дървета. Ще се направи водно огледало с релефни гранитни плочи на дъното му, които ще изобразяват различните епохи от историята на Стара Загора.

– А как ще задържите децата и младите хора, какво е предвидено за тях?
– Инвестираме сериозни европейски и собствени средства в образователната и спортната инфраструктура. Това се прави, за да осигурим възможно най-добри условия за децата и за младите хора да растат и да се развиват в Стара Загора. Предстои да започне изпълнението на проекта за обновяване и подобряване на средата в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото). Проектът е на стойност 7 милиона лева, средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“. Ще бъдат възстановени компрометираните бордюри и настилките на алеите. Съоръжения от дърво ще бъдат поставени в сега съществуващите детски кътове. Ще бъдат ремонтирани всички фонтани и ще бъде възстановено водоподаването, за да изпълняват своето предназначение. Паркът ще бъде осветен и ще има видеонаблюдение.

– Стара Загора има много какво да покаже и в областта на културата.
– Държавният куклен театър се представя на изключително високо ниво. Операта има огромен подем. Мисля, че не е работила на такива обороти от 90-те години. Събираме оперна публика на стадиона. През 2016 г. беше поставена „Аида“, през тази година – „Кармен“. Едноименната роля изпълни световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова, която е и артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора. Драматичният театър „Гео Милев“ се радва на многобройна публика… Стара Загора е домакин на разнообразни културни събития, което е радващо.

– Какви ще бъдат приоритети ви през следващите две години?
– Ще продължим да надграждаме постигнатото. Ще направим ремонт на залата на Синдикалния дом, изцяло ще модернизираме пазара, който старозагорци са свикнали да наричат Руския. Той ще бъде покрит по подобие на Централния кооперативен пазар, който е първият проект в България, изпълнен чрез финансовия механизъм „Джесика“. Ще изградим многофункционална спортна зала в новия парк „Артилерийски“ с около 4000 места. Ще прехвърлим терена на бившия ресторант, който сега пустее в парк „Митрополит Методий Кусев“ на Старозагорската митрополия. Със съвместни усилия и с дарения ще създадем Музей на делото на първия старозагорски митрополит Методий.

– Стара Загора е Европейски град на спорта през 2017 г. Достойно ли защити градът това признание от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта?
– Да, много достойно защитихме високата оценка. През годината се проведоха десетки международни и национални състезания по различни спортове. На 20 септември се състоя невероятният футболен спектакъл между звезди от Дрийм тийма на „Барселона“ и отбора на Христо Стоичков и приятели. Това беше истински празник за старозагорци и гостите на града. Стара Загора има много спортни клубове, които постигат успехи и израстват. Има много с какво да се гордеем.

– Преполовихте втория си мандат като кмет на Стара Загора. Гледате ли към трети?
– Днес гледам към успешното довършване на настоящия мандат. За мен той е много по-важен, защото обикновено през втория мандат човек се отпуска. Стремя са да бъда винаги в кондиция и си поставям нови задачи и цели, за да не се получи този нежелан ефект. Искам след края на тези 8 години да се вижда колко много е направено за Стара Загора.

Нашият гост
Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в Стара Загора. Завършил е Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” в Стара Загора и специалност Европеистика в Софийския университет. През 2009 г. е избран за народен представител от партия ГЕРБ от 27-ми Старозагорски избирателен район. От ноември 2011 г. е кмет на Община Стара Загора.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Гордея се със нашия кмет.Предваритепно искам да кажа,че съм от електората на БСП,но това не ми пречи да виждам и отценявам това което прави моят кмет за града и цялата овщина.Живко Тодоров е за държавен управленец, но ние не си гс даваме.Той е с големи възможности и ние ще си го запазим за града

 2. Уникален Кмет!
  Браво Живко Тодоров!

 3. Радвам се, че хора от БСП могат не само да видят, но и да кажат истината! Г-н Райчев, аз съм отявлен антикомунист и не само защото родът ми /включително аз/ сме пострадали, но ако Ви срещна, с най-голяма радост ще Ви стисна ръката!
  Колкото и да се плюе по управлението на ГЕРБ, до идването им на власт, родният ми град беше едно голямо провинциално село, чиито улици за последен път бяха асфалтирани през 1977-ма за идването на дипломатически корпус. Въпреки, че все още се строи /в момента площадът пред общината/, удоволствие е на влизане от към Хасково да ме посреща след моста над жп линията реновиран блок т ляво, а съвсем скоро и от дясно. В центъра почти не остана нереновирана панелка. Новият парк събира стотици, дори хиляди граждани при хубаво време, като многобройните детски площадки винаги са изпълнени с детски смях. Хората с увреждания имат достъп до всяка една точка в града, като майките с детски колички също са доволни от това, че на всяко кръстовище има подъп от нивото на тротоара към асфалта. Единствената ми забележка, към нашия кмет е, че не се спазва работното време на заведенията през летния сезон. При работно време до 11 часа, има заведения, които понякога работят и до 4 сутринта! Но мисля, че и този проблем лесно ще бъде разрешен.
  Жив и здрав да си кмете! И за разлика от г-н Райчев, аз ти пожелавам да растеш нагоре. България има нужда от теб.

 4. PS
  Пропуснах да се похваля с най-добрия обществен транспорт в страната. Нови автобуси и тролейбуси, нови спирки, от които даже слепите могат да научат кой автобус и след колко време ще пристигне. Нямаме проблеми с гратисчии, като софианци, защото всяко превозно средство си има кондуктор.
  Обиколил съм повече от половината свят. Родният ми град е в челната десятка по възможности за нормален живот. Вярно – най-скъпият град в България, но пък качеството винаги си има цена!

 5. Стара Загора се превърна в един чудесен пенсионерски град, с много паркчета и пейки, за достоен отдих на възрастните хора. Само на мен ли ми прави впечатление напускането на града на цели семейства в посока София и чужбина? Няма бизнес в този миньорски град…..

 6. На мен пък не ми харесва как се изпълняват ремонтите в града! Няма контрол! Мога да го докажа ако има интерес от общината. Няма смислена организация на движението! Дори една „Зелена вълна“ на бул. Патриарх Евтимий осраха, а работеше супер от осемдесетте години. Паркирането (платено естествено) от едната страна на централните улици забвя трафика, зле организираните светофари позволяват повече движение на изчакващите коли на червено, а на зелено стоят блокирани, „колелата“ за кръгово сякаш някой извънземен ги е проектирал и много, много още! Бих могъл да изброя много още, но кой обича да чете дълги постове?

 7. Изтрийте ме пак че герб са си платили за реклама. Който живее в тоя град с вестник не може да му умият очите….

 8. Здравейте.
  Моят въпрос касае ситуацията с парк Бедечка.
  Бях чела, че собствениците на земя, която сега е обоснована като гореспоменатия парк, са били обезщетени за земите си през 60-те и 70-те години на миналия век.
  ТОВА ТАКА ЛИ Е? Ако е имало обезщетения на времето, за какви искания става въпрос понастоящем?
  Благодаря.

  1. Госпожо Мария! Казвате, че сте чула вероятно от радио „Ереван“, че собствениците на бащини имоти в Бахчите, били получили заменки! Вие само уши ли имате на главата си, нямата ли мозък, с който да помислите малко? Всички собственици на реституирани имоти са минавали през Съд, те са водили десетки дела, по силата на закона, тъй като определени персони, наврели се в Общината и присвоили властта, още през 1994г. си точеха зъбите да присвоят тази територия. Как мислите, Съдът не ги ли проверява тези работи, според вас? И мислите ли, че след като на три съдебни инстанции е доказано, че Реституцията е законна, Кметът има право да стои над съда и да произвежда клевети срещу собствениците? След като претендира, защо той не докаже в Съда, че нашата реституция е незаконна, а създава улични протести и анархия с разни хванати за тази цел? Бих ви писала много като отговор на безумния ви въпрос, но искам да ви кажа, че аз също чух за вас, че имате дворец в Испания, какво следва от това, бе госпожо?

 9. Да, ние като Милен искахме да попитаме кмета как стои въпроса с безработицата в града? Имат ли хората достойна работа да си издържат семействата. Това сега е въпрос номер едно:) Преди години (преди 89г) се наложи да живеем около 2 месеца в Стара Загора. Правеше ни впечатление, че населението е много заможно, даже богато. Чудесни къщи и апартаменти, идеално обзаведени, коли, вили, ходихме на една вила близо до Стара Загора на френдове:) Имаме невероятни спомени:) Имаше хотел Верея и ресторант в центъра на Стара Загора, дълга централна улица, Аязмото до стадиона. 2-та месеца отлетяха неусетно и чак не ни се тръгваше. Вярваме, че и сега, ако не е същото, то поне се е запазило приблизително. Имаше много добре облечени хора, особено другарките и девойките:)!!! Паркове градини и една топла мека атмосфера:) А в Хасково не помним да сме били, но щом Мазнето казва, че е най-хубавия град в света:) сигурно е така. То се оказа, че само София нефела:( или не струва. Разбити, тротоари и улици, пълни кофи с боклук и паразити около тях, мръсно и опушено. Най-мръсен е въздуха в София и най-многобройни случаите на белодробни заболявания.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.