Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Златко Захович: Изключителни техничари!

Сигналите за бомба в сградата на БНТ и на летище София се оказаха фалшиви

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за заместник-президент на НАЛАС

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов беше избран за трети заместник-президент на НАЛАС по време на 13-то Общо събрание Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, НАЛАС, проведеното в Бърдо, Словения. В президентството освен Манолов са представени кметовете на Скопие Петре Шилегов и на община Селемет в Молдова Татяна Бадан. Президент на Мрежата за следващата една година е Дарко Фрас, кмет на община Света Троица в Словения. По ротационната система на президентството през 2021 г. НСОРБ ще поеме отново ръководството на НАЛАС.

Делегатите на Общото събрание приеха позиция по Стратегията на ЕС за Западните Балкани. В документът се посочва, че Стратегията е израз на ключов приоритет на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и се изразява надежда, че предстоящите австрийско и румънско председателства ще продължат усилията на България насочени към стабилизиране и присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Надежди за конкретни резултати по присъединяването се възлагат и на срещите на върха ЕС-Западни Балкани в София и Лондон.

Кметовете от 12-те страни от ЮИЕ на заседанието си в Словения призоваха за прилагането на подход „отдолу-нагоре” при интеграцията на Западните Балкани. „Ако Европа иска да бъде близка до бъдещите си граждани, тогава тя трябва да действа на местно ниво! Функционалният подход „отдолу-нагоре“ се основава на ефективна координация и сътрудничество между местните и централните власти”, се казва в приетата позиция.

Те настояха и Асоциациите на местните власти и общините да се разглеждат като стратегически партньори в процеса на разширяване и реформиране, тъй като те са мощни промотори на интеграцията на ЕС на местно равнище. Техните познания за ситуацията на място е съществено предимство в процеса на разширяване на ЕС, който обхваща всички граждани. Апелира се и за подкрепа от ЕС за подобряване на капацитета за усвояване на еврофондовете на местно равнище.

Кметовете от Западните Балкани, считат и че проектите / програмите на ЕС все още са твърде сложни и комплексни, което налага тяхното опростяване и рационализиране на изискванията за пре и съфинансиране, както и тромавите процедури за кандидатстване.

Кметовете, делегати приеха отчетите и докладите за дейността на Мрежата за 2017 г., както и Програмата за дейността и бюджета за 2018 г. С нарочен документ те потвърдиха специфичната и уникалната роля на НАЛАС. „НАЛАС е единствената мрежа на Балканите, която изцяло се състои от асоциации на местни власти от региона. По този начин мрежата е специфична еманация на асоциациите на местните власти от региона, които са обединени за постигнето на определен брой цели”, се казва в позицията. В заключение в становището се подчертава, че „НАЛАС е семейството на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа.” При обсъждането на позицията се прие предложение на НСОРБ, направено от инж. Емануил Манолов, с което се казва, че „НАЛАС е учредена благодарение на инициативата на кметове от Балканите”.

Приветствия към Общото събрание на НАЛАС направиха Бренда Пекан, заместник-президент на Конгреса на местните власти на Съвета на Европа. Специално приветствие от името на комисаря на ЕК по разширяване и добросъседство Йоханес Хан поднесе съветникът му Франц Шаусбергер.

В заседанието на ОС участва и кметът на община Лом, Пенка Пенкова. По покана на НАЛАС, специален гост на форума бе доц. д-р Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ в периода 1996-2017 г. От името на НАЛАС, в знак на признателност за дългогодишната подкрепа на Мрежата и активната дейност по развитие на регионалното сътрудничество, президентът на НАЛАС и вицепрезиденът на Конгреса връчиха на доц. Чавдарова специален плакет, както и ръчен часовник.

„Тези 19 години, през които работихме заедно минаха като един миг. Продължавайте да подкрепяте Мрежата, защото за реалната ни децентрализация още много трябва да се направи. Гражданите от Югоизточна Европа заслужават да живеят в нормални и демократични условия”, каза при награждаването си Чавдарова.

На 17 и 18 април, българската делегация участва и в международна конференция за социално приобщаване и ре(интеграция), чрез целите за устойчивото развитие и Дневен ред 2030, организирана от НАЛАС и Германския институт за развитие. По покана на организаторите инж. Емануил Манолов представи опита на НСОРБ и българските общини при предоставянето на иновативни социални услуги за уязвими групи пред над 120-те участници във форума.

Манолов запозна колегите си кметове, представители на неоравителствения сектор и на централната администрация от страните от ЮИЕ със структурата на социалните услуги в страната ни, ролята на общините при предоставянето им и опита от първия етап на деинституционализацията на услугите за деца. Той представи и социалните услуги, които предоставя община Павликени, чрез над 150 души социални работници.
Добри социални практики на конференцията се представиха и от община Евергем, Белгия и от Кьолн, Манхайм и Ботроп, Германия.

В рамките на посещението си в Бърдо, българската делегация се среща с посланика на България в Словения, н.пр. Димитър Абаджиев. Кметовете запознаха посланика с дейността на общините си и със събитията, които НСОРБ осъществява от местното и регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Обсъди се и активната роля на българското сдружение на общините в НАЛАС и дългогодишните усилия, които НСОРБ полага, за да подкрепя асоциациите на местните власти от Западните Балкани. Дискутира се и възможността за създаване на партньорства между български и словенски общини.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.