Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Кметът на Павликени отчете напредъка на града пред местния бизнес Инж. Емануил Манолов: Почти 13 млн.лв. бяха инвестирани през този мандат в реконструкцията и рехабилитацията на пътни трасета

Павликени е сочен като много добър пример за използването на европейски средства за подобряване на средата и качеството на живот. Това каза кметът инж. Емануил Манолов пред представители на най-големите фирми в общината. Градоначалникът покани работодателите на среща „Бизнесът и местната власт – заедно за развитието на Павликени“. По време на дискусията беше отчетен напредъкът на общината във всички сфери, а предприемачите поставиха своите приоритети и искания пред местната власт.

„Целта на подобна дискусия е да се създадат предпоставки за развитие на нашия регион чрез подобрение на бизнес климата и в пряка връзка с подобряването на местното самоуправление“, посочи инж.Манолов и припомни, че малките и средни фирми са гръбнакът на местната икономика.

Кметът отчете пред бизнеса направеното в подкрепа на местните производители по отношение на инфраструктурата, административните мерки и образованието.

„Почти 13 млн.лв. бяха инвестирани през този мандат в реконструкцията и рехабилитацията на различни пътни отсечки и улици. Близо четири милиона лева – от общинския бюджет, а останалите – от европейските фондове. Най-значим сред проектите е този за рехабилитация на 13 км. общински пътища на стойност 6 898 541 лв. по Програмата за развитие на селските райони. Всяка година инвестираме и в текущ ремонт на улици, тротоари и общински пътища“, подчерта градоначалникът. Той обяви, че е на финала си проектът за ремонт на четири улици в града с обща дължина 2,4 км.

Важен приоритет на Общината е ограничаването на вредните емисии в атмосферата. „Общо 2 787 мегаватчаса електроенергия годишно пести общината след санирането на няколко обществени сгради. Този факт беше удостоверен от Агенцията за устойчиво енергийно развитие“, каза кметът. В Павликени е факт първият изцяло саниран блок, както и сградите на детските градини № 1 „8-ми Март”, № 4 „Слънце” и № 5 „Вяра, Надежда, Любов”, Детската ясла, Дома за стари хора в с. Караисен, ОУ „Бачо Киро” в Бяла черква, Административна сграда на община Павликени и сградата на МБАЛ-Павликени.

Дворовете на четири детски градини греят, благодарение на сериозните инвестиции в нови катерушки и обновяване на зелените площи, продължи с отчета кметът.

Община Павликени успешно защити сертификатите ISO 9001:2015 270011:2013 за управление на качеството и за управление на сигурността на информацията. „От 2019 г. активно участваме в пускане в реална експлоатация на платформата единна информационна точка, разработена съгласно изискванията на Закона за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура. Регистрите на общината са цифровизирани и предоставени за ползване от общинския център и кметствата“, обясни инж.Манолов.

Специално внимание на професионалното обучение обърна кметът. „Подготовката на компетентни кадри е сред ключовите ни приоритети. Наясно сме колко е трудна ситуацията на пазара на труда с намирането на добри кадри. Затова в този мандат бяха предприети първите стъпки за отваряне на образованието в общината към бизнеса“, каза инж. Манолов. Той представи обучението чрез работа или т.нар. дуална форма на обучение, което беше въведено в ПГАТ „Цанко Церковски“. Вече са факт първите специалности, които са създадени според нуждите от кадри за местните фирми. През учебната 2019/2020 г. училището приема ученици в специалностите: „Производство и преработка на мляко и млечни продукти”, „Селски туризъм”, „Полиграфия”, които са в дуална форма на обучение, както и традиционната специалност „Механизация на селското стопанство”.

„Подкрепата на бизнеса е много голяма, комуникацията с фирмите е отлична, а партньорството е за пример, защото бизнесът е осъзнал необходимостта от подготвени кадри“, отчете кметът. Той припомни, че учениците всяка година имат учебни практики в чужбина и са носители на отличия от много държавни състезания по специалностите си.

В ПГАТ беше извършен и мащабен ремонт на учебната сграда и работилницата. 1,3млн.лв. бяха инвестирани в мерки за енергийна ефективност и за създаване на условия за модерни образователни услуги и осъществяване на качествено професионално образование. Предстои началото и на сериозен проект за реконструкция, ремонт и оборудване на сградите на другата гимназия в общината – СУ „Бачо Киро“ на стойност 1,2 млн.лв.

„За четири години сме изпълнили проекти във всички сфери на управлението. Успешно сме приключили 22 проекта на стойност 18 931 794 лв. по различни оперативни програми с финансиране от европейските фондове. Сред тях са създаването на Местната инициативна група Павликени – Полски Тръмбеш, както и изработването на Общия устройствен план на община Павликени по споразумение с МРРБ“, каза градоначалникът.

В момента Община Павликени изпълнява 17 проекта на обща стойност 20 066 442 лева. Предстои реконструкция и рехабилитация на вътрешната водопроводна мрежа в Бяла черква и с.Караисен на стойност почти 7 млн.лв.

Инж. Емануил Манолов представи и важните идеи, които трябва да се изпълнят в следващия управленски мандат. От своя страна присъстващите посочиха конкретни мерки за подобряване на връзката им с общината.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.