Министър Вълчев: Усилията по включване на деца в образователната система трябва да са върху ежедневната посещаемост

Тайсън Фюри без секс три месеца

Мащабни протести срещу скъпите горива във Франция Организаторите раздават брошури с планираните блокади, за да не страдат гражданите

Морският бранш скочи срещу обществена поръчка за спасителни кораби

„Антикорупция“ поиска отнемане на имущество за 2,3 млн. лева от Трайчо Трайков

Училището в Черноморец опасно за децата Омбудсманът на Бургас: Има нужда от спешен ремонт

Поставят къщичките за Коледно-новогодишния базар в Благоевград

Русия призова САЩ да прекратят „окупацията“ на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия

Условна присъда за пиян ученик, убил кмет на пътя

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно 91 новородени са минали за 11 месеца през отделението по Неонатология към болницата в Търново, спасено е бебе с тегло 900 грама

Льов: Младите имат голям потенциал

330 лв. за коледни подаръци ще заделят любителите на онлайн шопинга Най-често даряваме дрехи и козметика

Сбогуването с Краля

Кметът на София отиде на работа с градския транспорт

Мъри: България все още е затворена страница

Кметът на Панагюрище Никола Белишки: Чуваме ли мъчениците си през минутата мълчание? (ВИДЕО)

Никола Белишки. Снимка БТВ

Достатъчна ли е минута мълчание, за да чуем през крясъците на ежедневието и злобата завета на мъчениците за вяра и свобода? Това запита кметът на Панагюрище Никола Белишки в словото си по повод 142-та годишнина от Априлското въстание.

„Славно свършиха панагюрци, никой от тях не сложил оръжие, дори когато краят бил ясен, те гордо защитавали градеца ни, после всяка махала, после всяка къща, биели се лъвски жадните за свобода срещу жадните за плячка. (…) И по волята на Бог и чрез жертвите на най-достойните и невинните, от праха на мъртвите възкресихме държавата си“, заяви той.

„Днес ще коленичим, ще помълчим минута в памет и молива, в признателност към тях – чедата на България, към юнаците, които искали да живеят, но загинали за нея – за земята българска, към майките, които копаели с пръсти гробове и кладенци и ги пълнели със сълзи, към младенците, невинните, тичали босоноги към нея, не живели, нивга не мразили, още не любили“, заяви Белишки.

„Минута мълчание, минута време, в което ще се опитаме да ги потърсим в безвремието, за да можем да се докоснем до тяхната сила, вяра и дух, до саможертвата, която направиха, за да ни има нас днес и да се наричаме българи. Минута на равносметка, минута на размисъл. Но стига ли една минута? Достатъчна ли е днес, за да се запитаме 142 години по-късно, когато имаме повече опит, имаме ли повече мъдрост? Днес, когато толкова се вълнуваме от политически зрелища, а сме безразлични към страданието на ближния. Днес, когато имаме толкова много информация и толкова малко знания. Днес, когато има толкова много вярващи и толкова малко вяра, ослепели от злоба и простащина, оглушели от омраза, от лешоядните крясъци на ежедневието, чуваме ли тях – апостолите, мъчениците за вяра и свобода. Тези, които доказаха на целия свят, че нашият народ е силен в своето единение. Помним ли още онези послания от април 1876 година? Извезани на знамето на княгинята, записани в кървавото писмо“, каза още той.

„Достатъчна ли е тази минута днес, да се замислим имаме ли вяра, единение, национален идеал, защото ако ги няма, онази свобода от знамето скоро ще е смърт. Достатъчна ли е тази минута, за да си припомним, че тази свобода, за която те умряха, днес ние трябва да изживеем достойно, да я изпълним с малки човешки добрини, вяра, любов, духовност, да я градим с дела и смисъл за България, защото Отечеството това не е само прахът на мъртвите, Отечеството е и днес в единение да правим жертви в името на другите и в името на бъдещето на България, за да ни има, за да сме цял един велик народ во веки веков“, допълни кметът Никола Белишки.

https://www.facebook.com/VestnikVreme2001/videos/1025529247599589/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Браво, много силна реч!
    Покон пред саможертвата на българските герои!

  2. делиормански-Чуваш ли за какво става реч?А-мама ти да Е Б А мюсюлманска !!!!Същото важи и за оня боклук-солотюрк……

  3. „делиормански“-И З Р О Д мюсюлмански-разбираш ли за какво иде реч?Ако пък ли не-прочети я още веднъж.Същото важи и за другия турски боклук-„солотюрк“.Да ви Е Б А мамата турска

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.