Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим. Това каза Станислав Владимиров - кмет на Перник пред журналисти, след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Радвам се, че господин главният прокурор мен покани на среща. Те също са се самосезирали паралелно с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал. За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, въпреки че това не е основен ангажимент на местната власт, но аз няма как да стоя в страни при създалата се ситуация, видях редица притесняващи факти, от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално причини, които имат по-различен характер, да се задействат. Фактите са известни на всички", допълни още Станислав Владимиров.

"Още от началото на годината, ние имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина близо 2 млн. 300 хлд. кубика всеки месец. Това не е правило впечатление на ВиК оператора, че този приток, че при този намалял приток ти харчиш много вода. Няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да направят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководство на дружеството, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов.

"Надяваме се природата да е по-благосклонна, тогава ще започне снеготопенето, добри са и прогнозите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Ако пестим водата, ВиК дружеството работи по по-добър начин, не както до сега, отстраняват авариите. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов има осигурени екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа. Оси гурено е финансиране за спешен ремо нт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може на по-ниската част на язовира да не се нарушава качеството на водоподаването. Това ще намали разходите на питейна вода", заяви Станислав Владимиров.

"Ние сме намалили разхода. В първите дни разходът не беше намален и тогава можеше да влезем в по-кризисна ситуация. При този воден режим ако продължаваме с този разход ще имаме до март месец воден режим", каза още кметът на Перник. Владимиров уточни, че се търсят алтернативи.

"Така нареченият Владайски канал. И още една възможност, която може да реши доста по-сериозно критичната ситуация. Това зависи от Министерски съвет и премиерът казаха, че ще го обявят. Имаме уверение, че спешните ремонти на пречиствателните станции, че в рамките на 1 -2 дни ще започнат", посочи още той.

"Има допълнителни аварийни екипи, които ще помогнат да не пилеем питейната вода по улиците на града. Може да бъде сменен режима, заради авариите. На този етап ние се вместваме в параметрите, които са дадени от МОСВ. Водният режим започва да изпълнява функциите и параметрите, които са зададени. Въпреки много аварии ние се вместваме в параметъра, който и ни е зададен, не повече от 1 млн. кубика разход за питейна вода", обясни Станислав Владимиров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България