Кметът на Перник: Радвам се, че имаше много бърза реакция от страна на прокуратурата

„Радвам се, че имаше много бърза реакция от страна на прокуратурата. Виждаме, че има действия от тяхна страна, провеждат се и разпити на свидетели, за да се види как се стигна до това изпитание, пред което са изправени перничани”. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров по Нова ТВ във връзка с провежданите акции във връзка с водната криза в града.

„Още в началото на моя мандат сезирах прокуратурата за това как е управлявано ВиК дружеството и какво е състоянието на язовир „Студена”. Това беше съвсем нормално действие от моя страна, защото се сблъсках с огромна криза”, каза още той.

Запитан как реагира местното население на случващото в града, той отговори: „Хората реагират нормално на това, че има действия от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока”.

„Оттук нататък прокуратурата е тази, която ще известява гражданите в каква посока се движи разследването на водната криза в Перник”, допълни още той.

„В аварийните планове на кризисния щаб имаше начертани краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Някои от тях вече са завършени. Достигна се един приток от около 100 литра в секунда. Отокът ни е фиксиран на 300 литра в секунда. Това са разчетите на ВиК дружеството, за да можем да преминем през най-критичните месеци”, каза още той.

„Бяха отпуснати средства за пречиствателните ни станции. Там също има краткосрочни мерки, които се изпълняват. Те ще завършат в рамките на 2-3 седмици, за да може да се подпомогне в момента функциониращата пречиствателна станция. Лятото е правен тест, при т.нар. „мъртъв обем” тя е могла да пречисти водата, така че е била годна за пиене”, допълни Станислав Владимиров.

„Започва и подмяната на ВиК мрежата. Това означава намаляване на авариите и на риска от смесване на мръсни и чисти води. Тук имаше разбиране и от

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България