Американският флот потвърди автентичността на три видеоклипа с НЛО (ВИДЕО)

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Искат нова дефиниция за понятието „автомобил“ Инициативата е на Jaguar

Министър Банов връща от Германия незаконно изнесени български археологически ценности

Комплексни екипи ще изследват причините за тежките катастрофи 96% вина на шофьорите е само според първоначален оглед, каза шефката на агенцията за пътна безопасност

Ураганът „Умберто“ остави без ток 22 000 домакинства и предприятия без ток на Бермудите

Движението „5 звезди“ се присъединява към „Зелените“ в Европейския парламент

Майк Помпео: Няма да толерираме поведението на Иран

Томислав Дончев: Местните избори ще са оценка за свършеното през изминалите години

Десетки жертви при атентат с камион бомба в Афганистан

Какво е, когато играят “Челси” и “Милан”? Отговорът на радио Ереван

Редовната казарма – ах, този политмираж

Лечението на Стефан Данаилов продължава в санаториума на ВМА в Хисаря

Вижте как съвестен шофьор възхити социалните мрежи (СНИМКА)

Заплашената с нож готвачка в детска градина: Добре съм, оставам на работа

Кметът на Пловдив Иван Тотев излезе в платен отпуск, за да не пречи на разследването

Кметът на Пловдив Иван Тотев

Кметът на Пловдив Иван Тотев e излязал на 13 януари (петък) в платен годишен отпуск до средата на февруари, за да не пречи на разследването срещу него. То е образувано по досъдебното производство за нарушения във връзка с обвинения за нарушения при провеждането на обществена поръчка за изграждане на зоопарка край гребния канал и за нанесени щети на общината в размер на 1 млн.лв.

Това стана ясно по време на делото в Пловдивския окръжен съд, на което бе гледано искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването му от кметския пост с мотива, че 90% от призованите свидетели са служители на общината и са в професионална зависимост от градоначалника Тотев. Опасенията на държавното обвинение са, че кметът може да въздейства на свидетелите начело със зам.-кмета по общинската собственост Димитър Кацарски.

Адвокатът на кмета Тотев Красимир Елдъров определи искането на прокуратурата като самоцелно. „Да не би тези 1 млн. лв. да са потънали в джоба на кмета?! Всичките нарушения той ли ги е извършил? Имало е комисия, която е действала и кметът Тотев ли трябва да носи отговорност за всеки по веригата?!“, попита риторично в пледоарията си адвокат Елдъров, който допълни, че отстраняването на един кмет от поста му рефлектира върху града, който управлява.

С изрична заповед на главния прокурор Сотир Цацаров разследването бе иззето от пловдивската прокуратура и разпределено на Софийската градска прокуратура. Тя бе представена в Пловдив от двама прокурори – Димитър Петров и Емилия Варадинова, към които бе прикрепен и Иван Спиров от Окръжна прокуратура.

След като изслуша обвиненията на прокуратурата, дежурният съдия Силвия Цонева заяви, че по-късно през деня ще съобщи решението си по искането за отстраняването на кмета Тотев.

При всички положения ще има продължение на казуса по чл. 64 ал. 1 от НК – гледане на искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев, в Апелативния съд. Адвокат Елдъров е твърдо решен да обжалва на по-висока инстанция, ако кметът бъде отстранен от поста си. Същото намерение декларираха и от прокуратурата, ако Окръжният съд реши да остави Иван Тотев кмет, докато тече досъдебното производство.

В едноседмичен срок делото влиза в Апелативния съд, чието решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Така, ако апелативните магистрати решат Иван Тотев да бъде отстранен, се задейства процедурата по избор на временно изпълняващ длъжността кмет. Той се избира до приключване на разследването или делото срещу обвиняемия, но често продължителността на делата надхвърлят мандата на отстранения кмет. В едноседмичен срок, след като кметът е отстранен, Общинският съвет се събира на извънредна сесия, за да избере временно изпълняващ длъжността кмет. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация ОбС трябва да избере за кмет един от назначените сегашни зам.-кметове на Тотев. Ако всички те откажат, ще се избира кмет измежду 51-те общински съветници. Законът допуска и трета възможност – ако ОбС не успее да излъчи кмет, той се назначава от областния управител. Временно изпълняващият кмет полага клетва и заема поста до приключване на делото/разследването срещу мажоритарно избрания кмет или до свършване на мандата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.