Кметът на Пловдив носи лично храни в домове на инвалиди

Кметът на Пловдив Иван Тотев се включи в петък лично в акцията на Българския червен кръст по раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост по домовете в Комплекса на слепите на улица "Ландос" в район "Източен". "Кмет да тръгне, в дома ти да влезе, да донесе храна. Това е много благородно дело", тези думи изрече пенсионерът Димитър Стоянов, след като видя пред прага на жилището си градоначалника да носи на ръка тежки торби, пълни с храна. "Това е едно прекрасно начинание на БЧК. Разбира се, че е и благородна задача - да подкрепяме и да сме солидарни с хората с над 90% увреждане", коментира кметът Иван Тотев.

Той сподели, че е приятно изненадан от факта, че гражданите, с които се среща са с висок и позитивен дух, добри и съвестни пловдивчани, въпреки че имат увредено зрение. "По програмата се осигуряват общо 50 кг хранителни продукти на човек, като това е един постоянен процес, който реализираме в 6 пункта в града", обясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, която придружаваше кмета. В петък 85 крайнонуждаещи граждани, живеещи в комплекса, получиха по 13 кг брашно, 10 кг захар, 6 кг ориз, 5 кг макаронени изделия, 4 кг конфитюр, 3 кутии компот, 10 консерви с говеждо месо, картофено пюре, вафли.

Освен хранителни продукти по програмата представителите на БЧК осигуряват консултации особено по отношение на неспиращите телефонни измами – как да се реагира и какво да се направи, ако някой човек с увреждане стане техен обект. Предстои и провеждане на кампания за разяснение на приемане на балансиран и здравословен режим на хранене, управление на семейния бюджет и други услуги, финансирани от ЕС. По време на срещите си с крайнонуждаещи се граждани доброволците от БЧК ще засегнат и темата за защита при бедствия като земетресения например.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България