Кметът на Раковски покори и първенеца на Олимп

Върхът на боговете Митикас едва побирал българските смелчаци

Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров прибави още един покорен връх в богатата си колекция, след като изкачи и планината на боговете Олимп. Бившият заместник-министър на околната среда и водите заедно с „Неуморните” от Раковски, както е известна групата му от приятели и съмишленици, записаха през миналата седмица имената си на първенеца на Олимп Митикас. Със своите 2917 метра надморска височина той е вторият най-висок на Балканския полуостров след нашия Мусала в Рила планина.

Митикас се извисява страховито със скалните си зъбери, смазващата денивелация от около 2000 метра надморска височина при изходната точка Приония, и почти непристъпните улеи, взели живота на десетки авантюристи от цял свят, дошли в природен парк Олимп в Гърция, за да превземат най-високия връх в Древна и съвременна Елада. 2917 метра надморска височина и възходяща денивелация от морето около град Литохоро до митичния връх, над който легендите гласят, че Зевс не допускал всеки.

Групата  на Павел Гуджеров от 10 души, сред които заместник-кметът на Община Раковски Йовко Романов, председателят на Общинския съвет в Раковски Георги Лесов, кметът на село Шишманци Костадин Иванов и  общинският съветник от местния парламент в Раковски и млад фермер №1 на България Рангел Матански, поема по стръмната пътеката към връх Митикас още в ранни зори преди 7.30 часа. Ръководството на похода решава да подходи към хижа Refuge A  до връх Скала на 2866 метра височина и оттам по хребета да изкачи митичния връх Митикас. Добре очертана възходяща пътека отвежда смелчаците на скалистия ръб преди връх Скала, откъдето се открива приказна гледка към хижата, долината и околните върхове на митичната планина Олимп. На връх Скала се изкачват  малцина. Гледката отново е невероятна, но тук те разбират и колко опасно е продължението към Митикас. В 15.00  часа само трима от най-упоритите българи предприемат  изключително рискованото изкачване и стъпват на върха на боговете Митикас, който едва побира смелчаците. Висока степен на трудност с денивелация от близо 3000 метра,  без специална екипировка и оборудване мисията е изключително  изпитание на духа и тялото и изисква голяма концентрация на всички сетива. Екстремността и рискът са постоянните им спътници по пътя към боговете. Малцината авантюристи  успяват да се доберат до заветната цел  първенеца на Олимп. А който е покорил Олимп, значи е на педя от боговете, шегуват се планинарите от Раковски.

Следва още по-трудното спускане по обратния път към базовия лагер на 1000 метра надморска височина. Силите на „Неуморните” са вече на предела на възможностите им, а трудността се увеличава с настъпването на нощта. В 23 часа вечерта след 16-часов преход, пет часа от които при нощни  условия и рязко падане на температурата в планината Олимп, за групата ентусиасти от Раковски,  водена от самия кмет, олимпийското предизвикателство приключва  с успех.

Имената на първенците на Раковски покорилите върха са записани в почетната книга, съхранявана на Митикас. Дали е било трудно? „Не питайте за цената на мечтата”, отговориха те. „Гледките ни инжектираха адреналин в кръвта и почти като на сън се понесохме   нагоре, изключвайки от съзнанието умората и болките. Такива моменти карат човек да се чувства жив”, коментира кметът на Раковски. Павел Гуджеров обича да казва за себе си, че не е от хората , които се предават. И постави ли си цел , може да се смята , че тя вече е постигната...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България