Кметът на Свищов освободи шеф на Чистотата подсъдим за търговия с вот

Кметът на Свищов Генчо Генчев е освободил от длъжност досегашния директор на Общинско предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов, който е подсъдим за търговия с гласове.

"Поканих го да си подаде оставката и той го стори. Поводът за крайната мярка са пропуски в работата. Чашата на търпението ми приля след като преди броени дни си е позволил да закара два камиона с отпадъци на сметището в Санадиново без мое знание. С тези действия обаче той нарушава подписан от общината договор за депонирането на отпадъците", обясни пред "Труд" Генчо Генчев.

Градоначалникът добави, че още преди два месеца е разпоредил одит на общинското предприятие "Чистота". Освен това в момента комисия прави инвентаризация.

Генчо Генчев уточни, че освобождаването на Ахмедов от длъжност няма нищо общо с това, че обвиняем за търговия с гласове. "Все още няма решение на съда и всеки е невинен до доказване на противното", подчерта Генчев.

"Подадох оставка по лични причини. Цели 13 г бях на тази длъжност и вече не ми се работи. Не съм се венчал за въпросната работа", коментира Илдънай Ахмедов.

Районният съд в крайдунавския град в сряда гледа дело за търговия с вот срещу активисти от ДПС, но процесът бе отложен за 23 ноември заради неявили се свидетели.

Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване като и са обещавани по 30 лв за подкрепа с бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева.

Полицаи нахлули в жилището на шефа на общинското предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов, който бе 12-ти в листата на ДПС за Великотърновска област.Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му Рамафан Аталай.

След няколкомесечно разследване, трима активисти на движението били дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не посочила начина на извършване на престъплението и казусът бе върнат за дораследване. Магистратите претендираха, че не са ясни действията, с които тримата обвиняеми са организирали бъдещото предаване на имотната облага-набавяне на списъци на лица с право да гласуват, набавяне на парични средства и др. Съдът поиска да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми. Трябваше да бъде изчистено и възникналото противоречие във времето на извършване на престъплението. След като разпореждането е било изпълнено, случаят е в Темида и се очаква през ноември да има решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони