Кметът на Свищов сезира прокуратурата и ЦИК за изпратени 10 000 SMS с агитации за Трайчо Трайков

Кметът на Свищов Генчо Генчев сезира Районната прокуратура в крайдунавския град за изпратени 10 000 SMS-а на местни жители с предизборна агитация в полза на кандидата за президент Трайчо Трайков.

„В петък вечерта телефоните в кметството загряха от обаждания на граждани. Обезпокоени служители на общината, учители в съответни образователни институции се оплакаха, че са получили съобщения от общинската група на община Свищов с призив за подкрепа на определената политическа сила. Става въпрос за кандидат-президента на Реформаторския блок Трайчо Трайков. В събота сутринта юристите на общината оформиха жалбата, която бе изпратена и до Комисията за защита на потребителя, Комисията за защита на личните данни, до Централната избирателна комисия (ЦИК), Районната избирателна комисия (РИК) и Районна прокуратура-Свищов да се самосезират и да издирят извършителя на това деяние”, заяви Генчев.

Градоначалникът цитира текста на съобщението, който съдържа призив да се гласува за президент на единствената опозиция в Свищов – Трайчо Трайков с номер 7 и да кажат „НЕ” на фалшивата промяна в града, „НЕ” на страха, „ДА” на свободата.

„Това е изпратено чрез общинския ни оператор, с който имаме сключен договор за тази общинска група, която разполага с хиляди абонати в община Свищов и извън пределите й. Това са такива карти, които са предплатени и са в групата на общината. Аз като кмет не съм давал съгласие да бъдат използвани телефоните на общинската група за политически цели, защото това е и нарушение на закона. Като кмет на общината знам абонатите на групата. Подписал съм договор и сега дори предстои да преподпишем нов с определения оператор”, разясни Генчо Генчев.

„Това за пореден път е доказателство, че байганьовщината съществува все още. Опитват се с нечисти неща да спечелват изборите. Това е доказателство как години наред са спечелвани специално за Свищов. Всичко е ставало с инструмента на политическата власт, парични средства. Нека това избирателите да го решат на 6 ноември”, заяви Генчо Генчев.

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново обясниха, че са уведомени за случая и чакат разпореждане от прокуратурата, за да започнат разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика