Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Елизабет Хърли: Страстта е полезна за здравето

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Кметът на Сливен: Налозите ни са сред най-ниските сред областните градове

„Имотните данъци и такси в Сливен са сред най-ниските в сравнение с общини като нашата, а за бизнеса са до два пъти по-ниски от това, което се плаща в останалите градове“ – заяви кметът Стефан Радев /ГЕРБ/ пред журналисти. Изявлението си той направи в отговор на публикации, че Сливен е един от двата града с най-високи местни данъци и такси.

„Доста се говори за налога в нашата община, но избирателно. Посочва се какъв е размерът на данък „сгради“ и отделно на такса „смет“. Когато плащаме, плащаме общо – данък „сгради“ и такса „смет“. Така че, важна е крайната сума, която плащаме. Нашите имотни данъци и такси са сред най-ниските в сравнение с общините, които са център на области. А по отношение на бизнеса са два пъти по-ниски от това, което се плаща в останалите градове“ – каза още Радев.

Фирмите в Сливен плащат общо данък „сгради“ и такса „смет“ в размер на 4.4 промила, докато във Велико Търново е 8.5, в Хасково – 5, Плевен 8.7, Шумен – 5.7, Перник – 8.5, Стара Загора – 5.1, Бургас – 8.7, Благоевград – 7.7, Ямбол – 6.1, Пазарджик – 14.7 – посочи градоначалникът.

„При данъците за гражданите сме около средното ниво за страната“, съобщи кметът Радев. За Сливен общо промилите за данък „сгради“ и такса „битови отпадъци“ е 4.1, за Велико Търново – 3.8, Хасково – 5, Плевен 4.4, Шумен – 2.8, Перник – 4.3, Стара Загора – 3.1, Бургас – 2.8, Благоевград – 2.3, Ямбол – 4.4, Пазарджик – 4.7.
„В някои градове налогът за граждани е по-нисък, както е в Бургас, но там фирмите плащат 8.7 – два пъти повече, отколкото в Сливен. Стара Загора гражданите плащат 3.1 промила, но за фирмите е 5.1. В Шумен – 2.8 за гражданите, но 5.7 за фирмите. Цифрите говорят сами за себе си. Всичко останало е спекулация” – посочи кметът на Сливен. „Нашият стремеж е бил за гражданите таксата да е под средната, а за фирмите увеличението да бъде плавно и отново да са по-ниски от останалите общини” – допълни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.